Politic

Moscova ameninţă deschis Republica Moldova cu un scenariu similar celui din Ucraina. Reacția MAE

video

Moscova ameninţă deschis Republica Moldova cu un scenariu similar celui din Ucraina. Într-un raport al Ministerului Rus de Externe privind încălcarea drepturilor ruşilor în străinătate se spune că citam - Republica Moldova susține ideologia neonazismului și discriminarea rasiale. În document se mai spune că ruşii din R. Moldova se confruntă cu discriminarea şi rusofobia. Ministerul de Externe de la Chisinau infirmă acuzaţiile şi califică raportul drept provocator.

BFCO

RAPORT AL MINISTERULUI AFACERILOR EXTERNE, RUSIA

"După începerea operațiunii militare speciale de către Forțele Armate ale Federației Ruse pentru denazificarea și demilitarizarea Ucrainei și protejarea civililor din Donbas, în țară s-a desfășurat o campanie rusofobă fără precedent împotriva Rusiei și a cetățenilor săi."  Aşa începe fiecare raport pentru cele 43 de ţări, pe care Ministerul de Externe de la Moscova, cităm "le-a monitorizat în 2024". Printre ele, toate statele membre ale UE, dar şi Australia, Kosovo sau state din Balcani.


În raportul Republicii Moldova, cel mai mare, după Ucraina, se spune că ţara "… alunecă rapid spre sprijinirea neonazismului și a discriminării rasiale. La conducerea curatorilor occidentali, Chișinăul oficial copiază în politicile sale acțiunile regimurilor naționaliste din Ucraina și țările baltice, bazate pe rusofobie. Ceea ce se întâmplă astăzi în Moldova coincide aproape în totalitate cu procesele care au fost observate în Ucraina. Regimul Sandu, "pe calea integrării europene", încearcă să "anuleze" orice manifestare a culturii minorităților naționale folosind metode totalitare."



În replică, Ministerul Afacerilor Externe de la chisina spune că aceste acuzaţii sunt manipulatorii şi false.


TATIANA BARAC, purtător de cuvânt MAE: "Aceste afirmaţii sunt lipsite de fundament şi urmăresc să divizeze societatea noastră. Spre deosebire de Rusia, Republica Moldova respect în totalitate drepturile şi libertăţile fundamentale ale tuturor cetăţenilor, indiferent de naţionalitate, etnie sau limbă. Cât despre aşa-numitele ameninţări privind un scenario similar celui din Ucraina, MAE condamnă cu fermitate astfel de declaraţii provocatoare. Acestea nu contribuie la un climat de securitate în regiune ci alimentează tensiunile şi instigă la ură. Îndemnăm cetăţenii să nu se lase manipulaţi de aceste narrative maligne."


Analiştii politici spun că retorica Moscovei este aceeaşi de ani de zile şi, de fapt, în Republica Moldova se atestă un fenomen de românofobie, promovat de unii exponenţi.

BFCO


ION TĂBÂRŢĂ, analist politic :"Această rusofobie în spaţiul post sovietic, Federaţia Rusă o invocă din anii 90. Acelaşi lucru se încearcă de a promova şi în Republica Moldova. Nu este nici de departe aşa. În Republica Moldova nu avem o rusofobie la nivel colectiv. Mai degrabă putem spune că la nivel de societate se încearcă a promova o românofobie decât o rusofobie, dacă ne ducem în UTA Găgăuzia."


Potrivit Biroului Naţional de Statistică, dintre cele peste 1200 de şcoli din Republica Moldova, 260 sunt cu predare în limba rusă, iar 19% din totalul elevilor îşi fac studiile în această limbă, liber şi nestingherit, cu drepturi egale comparative cu ceilalţi elevi. Totodată, există şi o lege ce protejează minorităţile naţionale din ţară. În acelaşi timp, mulţi ruşi care s-au născut în Republica Moldova nu cunosc limba oficială Română şi refuză să o înveţe.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter