Tiraspoltransgaz, operatorul de gaze din Transnistria, a deconectat, sâmbătă, de la rețeaua de gaze 12 instituții publice din localitățile amplasate în Zona de Securitate, controlate de autoritățile constituționale – raionul Dubăsari, mun. Bender și din proximitatea acestuia –, după ce Gazprom a anunțat că stopează livrările pentru Transnistria.
Este vorba de patru instituții de învățământ, o instituție medicală și două instituții culturale. În plus, a fost oprită căldura pentru mai multe sedii publice din or. Bender, inclusiv pentru subdiviziunile teritoriale de poliție și de procuratură ale Republicii Moldova.
Guvernul Republicii Moldova informează că monitorizează situația din regiune.
Pe 26 decembrie, în ședința Comisiei speciale de monitorizare și control parlamentar asupra realizării politicii de reintegrare a Republicii Moldova, reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării au comunicat că în eventualitatea apariției scenariilor de criză vor fi afectate 18 instituții de învățământ primar și secundar aflate în subordinea autorităților constituționale.
Autoritățile au subliniat că asigurarea bunei activități a tuturor instituțiilor de învățământ reprezintă o prioritate și se află sub controlul permanent al autorităților responsabile.
Gazprom a anunțat oficial, sâmbătă, că stopează livrările către Moldovagaz, începând cu 1 ianuarie 2025, din cauza pretinsului refuz al Chișinăului de a stinge datoria pentru malul drept al Nistrului în valoare de 709 milioane de dolari.
„În baza prevederilor contractului și a legislației ruse, Gazprom, de la ora 8:00, ora Moscovei (ora 07:00 în Moldova), la 1 ianuarie 2025, introduce o limitare a livrărilor de gaze naturale către Republica Moldova la 0 cub. metri pe zi”, se spune într-un comunicat al companiei publicat pe Telegram.
Decizia gigantului rusesc vine în contextul în care pe 31 ianuarie 2024 expiră acordul dintre Ucraina și Rusia cu privire la tranzitul gazelor rusești pe teritoriul ucrainean spre Ungaria, Slovacia și Austria, inclusiv spre Transnistria.
În 2022-2023, două companii internaționale contractate de Agenția Proprietății Publice au efectuat un audit al acestei datorii și au tras concluzia că Moldovagaz trebuie să achite doar 8,6 milioane de dolari din cele 709 solicitate de Gazprom.
Citește de asemenea: