Economic

Mierea din R. Moldova: Producție de 5 mii de tone pe an, dar consumul rămâne sub așteptări

video

În ciuda unei producții de aproape 5 mii de tone de miere pe an, consumul intern rămâne surprinzător de scăzut. Conform datelor Ministerului Agriculturii se consumă, în medie, doar 600 de grame de miere pe an de persoana, mult sub recomandarea de 1 kilogram. Nutriționiștii sustin ca această diferență este, în mare parte, cauzată de lipsa unei educații alimentare care să sublinieze importanța mierii ca aliment essential.

Dacă unii refuză să consume miere, există și dintre cei ce aleg să o includă în dieta lor zilnică datorită beneficiilor pe care le aduce sănătății.


Unii apicultori reușesc să vândă doar jumătate din cantitatea pe care o produc, din cauza faptului că mierea nu este un produs de strictă necesitate și nici unul ieftin. În piețe, un kilogram de miere costă între 120 și 150 de lei.


Deși este consumată de mii de ani, încă există mituri despre miere care influențează consumul acesteia.


SERGIU MUNTEANU, medic nutriţionist: „La noi, atât la moldoveni, cât și la români, există această idee că mierea, atunci când o încălzim și o punem în ceai sau cafea, devine toxică. Este, de fapt, un mit, însă mulți dintre noi încă credem acest lucru.  Este mult mai benefic să folosim mierea în locul zahărului, mai ales dacă este miere naturală, monofloră, adică provenită de la o singură floare care înflorește într-o anumită perioadă. Aceasta este hipoalergenă și conține antioxidanți și vitamine diverse.”


Potrivit statisticii, în Republica Moldova sunt aproape șase mii de apicultori cu peste 120 de mii de familii de albine. Aproape 70% din mierea produsă este destinată exportului.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter