Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a respins pretinsele datorii impuse de Gazprom Republicii Moldova, invocate de gigantul rusesc pentru stoparea furnizărilor de gaze către Moldovagaz de la 1 ianuarie 2025. Oficialul moldovean a spus că autoritățile de la Chișinău intenționează să recurgă la un arbitraj internațional pentru a-și proteja interesele naționale.
„Această decizie confirmă, încă o dată, intenția Kremlinului de a lăsa locuitorii din regiunea transnistreană fără lumină și căldură în mijlocul iernii. Rusia folosește energia ca armă politică, transformând oamenii din regiunea transnistreană, pe care o controlează prin armata staționată ilegal, în ostatici”, se spune într-o postare a premierului Republicii Moldova pe pagina sa de Facebook.com.
Oficialul moldovean a condamnat „tacticile opresive” ale Rusiei și a reiterat că nu va recunoaște nicio pretinsă datorie invalidată de auditul internațional. „Țara noastră este pregătită să gestioneze orice situație apărută în urma deciziei Kremlinului. Noi vom continua să asigurăm aprovizionarea cu gaze naturale din alte surse și să protejăm consumatorii vulnerabili”, a adăugat Recean.
Totodată, premierul moldovean a anunțat că autoritățile de la Chișinău vor analiza cu atenție opțiunile legale, inclusiv recurgerea la arbitraj internațional pentru a proteja interesele naționale ale Republicii Moldova și pentru a solicita despăgubiri în urma deciziilor Kremlinului, care cauzează pierderi economice și afectează siguranța și securitatea cetățenilor Republicii Moldova.
Sâmbătă, Gazprom a infomat compania-fiică, Moldovagaz, că nu va mai livra gaze naturale începând cu 1 ianuarie 2025, ora 07:00, invocând pretextul că Moldovagaz „nu-și onorează constant obligațiile de plată”.
În 2021, Gazprom a pretins că Moldovagaz a acumulat datorii în valoare de 709 milioane de dolari pentru malul drept al Nistrului. Reprezentantul oficial al Gazprom, Serghei Kuprianov, a precizat atunci că din această sumă, 433 milioane de dolari reprezintă plata propriu-zisă pentru consumul gazelor, iar alte 300 de milioane sunt sancțiuni.
În septembrie 2023, un audit realizat de companiile Wikborg Rein Advokatfirma AS din Norvegia și Forensic Risk Alliance & Co din Marea Britanie a stabilit că Moldovagaz trebuie să îi plătească gigantului rusesc doar 8,6 milioane de dolari.