Actualitate

Pretinsa datorie a R. Moldova față de Gazprom. Cum și-a îndeplinit gigantul rusesc obligațiile contractului din 2021

post-img
Un reprezentant al Gazprom, Serghei Kuprianov, a precizat în 2021 că Moldovagaz a acumulat pentru malul drept al Nistrului o datorie de 709 milioane de dolari, din care 433 de milioane reprezintă plata propriu-zisă pentru consum, iar alte 300 de milioane sunt sancțiuni.
Sursa foto: Gazprom

Gazprom a anunțat oficial, sâmbătă, că stopează livrările către Moldovagaz, începând cu 1 ianuarie 2025, din cauza pretinsului refuz al Chișinăului de a stinge datoria pentru malul drept al Nistrului în valoare de 709 milioane de dolari. În 2022-2023, două companii internaționale contractate de Agenția Proprietății Publice au efectuat un audit al acestei datorii și au tras concluzia că Moldovagaz trebuie să achite doar 8,6 milioane de dolari din cele 709 solicitate de Gazprom.

„În baza prevederilor contractului și a legislației ruse, Gazprom, de la ora 8:00, ora Moscovei (ora 07:00 în Moldova), la 1 ianuarie 2025, introduce o limitare a livrărilor de gaze naturale către Republica Moldova la 0 cub. metri pe zi”, se spune într-un comunicat al companiei publicat pe Telegram.

Decizia gigantului rusesc vine în contextul în care pe 31 ianuarie 2024 expiră acordul dintre Ucraina și Rusia cu privire la tranzitul gazelor rusești pe teritoriul ucrainean spre Ungaria, Slovacia și Austria, inclusiv spre Transnistria.

La începutul anului 2024, Kievul a anunțat că nu intenționează să negocieze niciun fel de acord cu Federația Rusă. În noiembrie 2024, fostul ministru al Energiei al Republicii Moldova, Victor Parlicov, a avut o întrevedere cu șeful Gazprom, Aleksei Miller, în cadrul căreia i-a solicitat să transporte gaze pentru Transnistria prin Gazoductul Transbalcanic.

Miller a refuzat această opțiune, solicitând la rândul său fostului ministru moldovean plata pretinsei datorii pentru malul drept al Nistrului în valoare de 709 milioane de dolari. În același timp, șeful Gazprom a îndemnat Chișinăul să ceară Kievului extinderea acordului de tranzit al gazelor pe teritoriul său.

Problema datoriei pentru malul drept al Nistrului a început în timpul negocierilor pentru semnarea acordului dintre Gazprom și Moldovagaz în 2021.

Un reprezentant al Gazprom, Serghei Kuprianov, a precizat atunci că Moldovagaz a acumulat pentru malul drept al Nistrului o datorie de 709 milioane de dolari, din care 433 de milioane reprezintă plata propriu-zisă pentru consum, iar alte 300 de milioane sunt sancțiuni.

După încheierea acordului de livrare a gazelor, Republica Moldova și Gazprom au convenit să efectueze un audit independent al datoriilor acumulate la Moldovagaz pentru malul drept al Nistrului pentru perioada 1994–2021.

În paralel, Moscova a căutat a invocat tot felul de pretexte pentru a se eschiva de la îndeplinirea prevederilor contractuale. Astfel, începând cu 1 octombrie 2022, Gazprom a redus cantitățile de gaze livrate către Republica Moldova cu circa 30%. În luna noiembrie același an, gigantul rusesc a redus cantitățile cu 49%, iar în decembrie - 56%, față de volumele coordonate în baza acordului din 2021.

Volumele livrate erau insuficiente pentru acoperirea consumului cumulativ de pe cele două maluri ale Nistrului. Începând cu decembrie 2022, întregul volum de gaze de 5,7 milioane de metri cubi pe zi livrate către Republica Moldova de Gazprom au fost alocate de Moldovagaz pentru acoperirea consumului malul stâng al Nistrului și pentru producerea energiei electrice de către Centrala Termoelectrică Moldovenească (Moldgres) pentru consumatorii ambelor maluri ale Nistrului.

În septembrie 2023, un audit realizat de companiile Wikborg Rein Advokatfirma AS din Norvegia și Forensic Risk Alliance & Co din Marea Britanie a stabilit că Moldovagaz trebuie să îi plătească gigantului rusesc doar 8,6 milioane de dolari.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Editor