Actualitate

Apel către comunitatea găgăuză

Apel către comunitatea găgăuză

Deputat în Primul Parlament al Republicii Moldova, profesorul Konstantin Taușanji a transmis un mesaj locuitorilor din UTA Găgăuzia, în care meționează că regiunea este ostatică a condamnatului fugar Ilan Șor. El îndeamnă comunitatea găgăuză să se unească și să protejeze autonomia. Autoritățile de la Chișinău salută apelul civic a profesorului Taușanji.

Profesorul Konstantin Taușanji, autorul primului proiect UTA Gagauz-Yeri, îndeamnă poporul găgăuz să se unească și să protejeze autonomia de, cităm - "oameni întâmplători care au ajuns în organele de conducere".  Konstantin Taușanji susține că Autonomia Găgăuză a ajuns să fie călcată în picioare iar limba maternă a fost ucisă. Deputatul mai scrie în mesajul său că îi este rușine că Găgăuzia s-a pomenit ostatică în mâinile oligarhului fugar Ilan Șor, poreclit  - sacul cu bani. Potrivit lui Taușanji, actuala conducerea a UTA Găgăuzia atrage țara într-un conflict.



KONSTANTIN TAUȘANJI fost deputat: „Jocurile politice pe care le vedem nu vor aduce nimic bun. Au loc acțiuni de provocare. UTA Găgăuzia este atrasă într-un oarecare război. Cum poți să nu observi că între Ucraina și Rusia are loc un război de amploare, iar bașcanul nostru se întâlnește cu Putin, se fotografiază. Ce a vrut să spună cu asta că noi, găgăuzii, susținem războiul? Sunt revoltat. Îmi este rușine. Noi, patrioții Găgăuziei, am creat autonomia nu pentru ei. Ei au privatizat autonomia”.


Konstantin Taușanji a declarat pentru TVR Moldova că UTA Găgăuzia trebuie resetată, precizând necesitatea stabilirii unui dialog cu autoritățile de la Chișinău.



KONSTANTIN TAUȘANJI fost deputat: „Autonomia Găgăuză trebuie reconstruită. Scopul creării autonomiei a fost de a ne păstra etnia. Am ucis etnia, limba noastră. Niște oameni întâmplători sunt acum la conducerea autonomiei. Trebuie să o luăm de la început. Avem nevoie de un dialog. Imi pare rău că autoritățile de la Chișinău nu contactează deloc opoziția din autonomie, căci opoziția din UTA Găgăuzia a venit cu multe propuneri”.


Deputatul PAS, Oazu Nantoi salută apelul civic a profesorului Taușanji, precizând că este un pas curajos spre un dialog cu Chișinăul.


OAZU NANTOI deputat PAS: „Sunt absolut de a acord cu dnul Taușanji că proiectul UTA Găgăuzia are nevoie de o resetare, nu lichidare, dat fiind faptul că acea lege nr. 344 din 1994, votată în Parlament este o lege bazată pe principii eronate și nu funcționează. Eu totalmente susțin problema dialogului. Alta este cu cine astăzi să menții dialog în autonomia Gagauză. Aceste persoane nu sunt reprezentative pentru autonomie,    deoarece este privatizată de Ilan Șor care intenționează să o folosească ca unealtă în scopul realizării loviturii de stat în RM”.


Potrivit experților, apelul arată clar că nu toți cetățenii din regiune susțin direcția în care merge UTA Găgăuzia și atragerea acesteia în acțiuni de destabilizare a R.Moldova.


RODICA PÎRGARI expert WatchDog: „Chiar dacă majoritatea cetățenilor din regiune susțin dechis F.Rusă, sunt sigură că nimeni nu ar vrea să fie implicat într-o lovitură de stat sau proteste care ar duce la dezodini în masa. Aceste critici sunt de înșeles, pentru că din câte vedem  Evghenia Guțul nu guvernează ci este o marionetă în mâinile lui Șor, ceea ce este umilitor pentru întreaga elită din regiune și pentru oamenii simpli la fel. Și de fapt hype-ul creat de Guțul prin poze cu Putin și aplauze la aeroport este artificial, ca rezultat și încrederea în aceasta este artficială”.


După alegerea Evgheniei Guțul în funcția de bașcan al UTA Gagauzia, regiunea a devenit un poligon pentru acțiunile lui Ilan Șor. La sfârșitul lunii aprilie, oligarhul penal Ilan Şor, a declarat, la Moscova, că Republica Moldova trebuie transformată într-o federaţie, în care Tiraspolul şi Comratul să fie puse pe picior de egalitate cu Chişinăul, iar limba de comunicare să fie rusă.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter