Actualitate

Limba română - o comoară pentru unii, o necunoscută pentru alții

Limba română - o comoară pentru unii, o necunoscută pentru alții

Chiar şi după 33 de ani de independenţă ai Republica Moldova, limba română mai rămâne încă una străină pentru unii concetăţeni, care refuză să o înveţe. La polul opus, însă, avem exemple clare care ne demonstrează că a cunoaşte limba unui stat unde trăieşti sau munceşti e din firescul lucrurilor. Ambasadorii mai multor state europene ne-au oferit astăzi o lecţie de limba română, dar şi de respect pentru poporul român.

ZFR

De Ziua Limbii Române, ambasadorii Regatului Țărilor de Jos la Chişinău ne-au convins că limba română chiar e o adevărată comoară şi au recitat astăzi poezia "Limba Noastră". Iar ambasadorii Statelor Unite au fost provocaţi să spună câteva frământări de limbă. Iar ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova a recitat una dintre poeziile scriitoarei Ionela Hadârcă. Pe de altă parte, mulţi dintre concetăţeni, unii care trăiesc de o viaţă în Republica Moldova, găsesc nenumărate scuze pentru a nu vorbi în română.

„- Eu foarte bine nu ştiu limba română, eu sunt bulgar, rus şi moldovean.

- De regulă, vorbiţi limba română sau rusă?

- Rusă.

- De ce?

ZFR

- Am învăţat în şcoală rusă.

- Dar vă străduiţi să o vorbiţi?

-Ei aşa dă un pahar de jin, o bucăţică de pâine, ştiu”

„ - Vorbiţi limba română? - Moldovenească. - Sunteţi din Republica Moldova? - Da. - De ce nu vorbiţi româna? - Pentru că vorbesc "moldoveneasca". Este limba de stat. În Constituţie, limba de stat este moldovenească.” Mulţi basarabeni se arată revoltaţi că, după 33 de ani de independenţă, în Republica Moldova mai sunt persoane care nu cunosc limba română.

„Cei care trăiesc aici la noi şi vorbesc foarte mult limba rusă aş vrea să vorbească în limba română. Sunt persoane care vorbesc şi limba rusă, şi limba română, se străduiesc, dar sunt care nu vor şi asta mă doare foarte tare”.

„- Am avut momente în care mi s-a răspuns într-o altă limbă şi nu în limba română.

- Ce faceţi în astfel de cazuri?

- Ce să facem, încercăm să ne facem înţeleşi, dar unii deşi înţeleg, vor limba rusă” O decizie importantă pentru Republica Moldova a fost adoptată în luna martie a acestui an. Atunci s-a decis ca sintagma "limba română" să înlocuiască aşa-numita "limbă moldovenească", "limbă de stat", "limbă oficială" sau "limbă maternă" în toate legile Republicii Moldova, inclusiv în Constituţie.

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter