Actualitate

Tabloul sumbru lăsat de ploaia puternică de astăzi. Cinci raioane din R. Moldova sunt afectate

Tabloul sumbru lăsat de ploaia puternică de astăzi. Cinci raioane din R. Moldova sunt afectate

Drumuri distruse, gospodării inundate, copaci rupţi şi culturi agricole compromise. Acesta este tabloul sumbru lăsat în urmă de ploaia puternică de astăzi. Cinci raioane din Republica Moldova sunt afectate, iar autoritățile fac eforturi pentru a lichida consecințele potopului.

ZFR

Ciclonul Boris a pus stăpânire şi pe Republica Moldova. Ploaia puternică a inundat drumurile, gospodăriile şi a făcut multe pagube. Cele mai afectate raioane sunt Cantemir, Hîncești, Leova, Cimișlia, Ștefan Vodă. Patru persoane dintr-o familie cu un nou născut au fost salvate de pompieri din calea apelor, în localitatea Hanasani, raionul Cantemir. Familia a încercat să iasă cu maşina din gospodărie, însă a rămas blocată în nămol. Suvoiul de apă a fost atât de abundent, încât nivelul a crescut cu repeziciune. In cele din urmă au fost salvați cu toții și au duși intr-un loc in siguranta.
Din cauza ploii sunt blocate intrările în localitățile Lărguța și Leca.


Unele drumuri din Sărata Nouă, raionul Leova, s-au transformat în albii de râuri. Imaginile postate pe reţelele sociale arată dimensiunea dezastrului. Apa a ajuns până la farurile maşinilor iar o bună parte din satul Cuporani, din raionul Leova, a fost inundat. Locuitorii au filmat cum viitura a inundat drumurile, grădinile şi casele.

În localitatea Romanovca, din raionul Leova, 46 de angajați de la Situatii de Urgenta, cu 13 motopompe și 15 mașini, sunt in plină misiune după ce digul unui bazin de acumulare a cedat, iar apa se scurge în iazul din apropiere. Ploaia a făcut prăpăd şi la Gara Auto din Leova.

Echipele de salvatori pompează acum apa din mai multe gospodării din raioanele Strășeni, Hâncești, Ialoveni dar și din Chișinău. Pe unele străzi, viitura a fost atât de puternică, încât două fete au fost luate de şuvoaie.

Într-un adevărat lac s-a transformat şi strada Albişoara, iar strada Ion Inculeţ a devenit impracticabilă.

Potrivit poliţiei, s-a circulat cu dificultate pe strada Meșterul Manole, unde au fost acumulări de apă şi unele porţiuni au fost blocate. Au fost afectate și străzile Burebista, Nicolae Costin, Calea Ieşilor şi șoseaua Muncești.


Autoritățile îndemnă oamenii să nu pornească la drum şi să evite deplasările cu mijloacele de transport, pentru că riscă să rămână blocați și își pun viata în pericol. În prezent, angajatii IGSU sunt implicați în peste 100 de misiuni pentru lichidarea consecințelor ploilor.

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter