Un monument dedicat memoriei jertfelor deportărilor regimului totalitar stalinist, din perioada 1941-1951, a fost inaugurat la Cahul pe 29 decembrie. Monumentul a fost realizat în parteneriat cu Primăria municipiului Galați, a cărei contribuție a fost de 25.000 de euro.
„Trebuie să ne cunoaștem istoria și să avem înțelepciunea să o înțelegem. Mii de oameni din regiunea Cahul, printre care mai multe femei și copii, persoane de diferite etnii, au fost deportate în Siberia și Kazahstan, în special în cadrul operațiunii “IUG” din 1949”, a spus primarul municipiului Cahul, Nicolae Dandiș.
Edilul a mulțumit partenerilor români pentru aportul adus la realizarea proiectului, în special primarului de Galați, Ionuț Pucheanu, dar și autorului monumentului, Ion Pascal.
,,Ceea ce s-a întâmplat astăzi aici reprezintă începuturile colaborării noastre cu Primăria municipiului Cahul. Am răspuns activ la solicitările domnului primar, mai ales că trebuie să ținem cont de faptul că suntem același popor, în două țări diferite.Suntem prezenți în viața comunității din Cahul, suntem aici alături de voi și ne vom implica și în viitor în următoarele proiecte la care vom fi solicitați.'', a transmis Cezar Bichescu, administrator public în cadrul Primăriei municipiului Galați, potrivit ziuadeazi.md.
„Un omagiu adus trecutului tragic este o lecție pentru viitorul nostru european”, scrie și istoricul Octavian Țîcu.
Peste 30 de mii de oameni nevinovaţi, au fost exilaţi de sovietici în Siberia şi Kazahstan, într-un plan mişelesc de epurare etnică. Nu toţi cei deportaţi au avut norocul să se întoarcă acasă. Mii de basarabeni sunt îngropaţi în pământul îngheţat al Siberiei sau în stepa Kazahstanului, fiind omorâţi de regimul stalinist, prin foamete, torturi şi execuţii.