Sci-Tech

Ce și cât mâncăm de sărbători

Ce și cât mâncăm de sărbători

Sărbătorile de iarnă sunt o perioadă în care bucuria de a fi împreună, inclusiv la masă, este prezentă în fiecare familie. Conform tradiţiei, nu există sărbători fără mese îmbelşugate, când toţi se bucură de deliciile culinare. Însă pentru a ne păstra o stare bună de sănătate, este nevoie de moderaţie şi echilibru.

BFCO

Mâncarea este unul dintre "ingredientele" principale atunci când vorbim despre sărbătorile de iarnă. Tradiţiile culinare, cu alimente bogate în grăsimi, proteine animale şi calorii pot afecta chiar şi un organism sănătos.

VICTORIA URSU, medic dietetician- nutriţionist: În preajma sărbătorilor de Crăciun, moldovenii au câteva obiceiuri alimentare nesănătoase, de regulă educate în familie. Acestea ţin de excesul alimentar, acele cantităţi de preparate, atât grase, cât şi calorice, cum ar fi salatele cu maioneză, piftia, sarmalele, alimentele bogate în cărnuri, cartofi şi alte amidonoase. Un alt obicei nesănătos în acest context este practic dispariţia legumelor proaspete şi a fructelor pentru că mai mult se prioritizează dulciurile concentrate, bogate din nou în zahăr, în grăsimi.

Sarmalele, cârnaţii sau dulciurile sunt nelipsite de pe masa de Crăciun sau Revelion.

Separarea felurilor de mâncare, a alimentelor de alcool, ar putea fi câteva trucuri pentru a trece peste această perioadă fără a pune kilograme.

VICTORIA URSU, medic dietetician- nutriţionist: Pentru a evita kilogramele în plus, se recomandă respectarea acelei discipline alimentare, cele trei mese principale: micul-dejun, prânz, cina, să nu trecem peste ele, având una sau două gustări. Pe perioada sărbătorilor, adesea se consumă alcool în exces. Sunt nişte recomandări general valabile pentru oamenii sănătoşi. Acestea ar fi: pentru femei se recomandă un pahar de vin roşu sau alb cu o cantitate de 150 ml, pentru bărbaţi, dublu, 300 ml, de dorit, nu în fiecare zi.

BFCO

Tentaţia de a consuma cât mai mult din bunătăţile pregătite este foarte mare, însă sportul, mişcarea în aer liber, ne pot ajuta să ne bucurăm de spiritul sărbătorilor.

ALEXANDRU GUŢU, director fitness centru: Un efort fizic regulat duce spre un mod de viaţă mai sănătos, o bunăstare fizică şi mentală mai bună şi per general, o stare de bucurie în viaţă. Aşadar oamenii care fac activitate zilnică sau una regulată, trăiesc o viaţă mai lungă şi mai fericită. Să nu vă simţiţi vinovaţi după o masă copioasă sau după bucatele delicioase pe care le-aţi gustat, dar să ţineţi cont de echilibru. Dacă aţi mâncat ceva în exces aşa cum simţiţi voi, ieşiţi seara la o plimbare.

Medicii recomandă să ţinem cont de câteva reguli simple în această perioadă: persoanele care au ţinut post, ar trebui să revină treptat la regimul alimentar obişnuit, să evităm mâncărurile grase şi să includem fructele şi legumele în meniul zilei.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter