Nu știu câți, în ziua de azi, mai vor să ia un credit, mai ales pentru un apartament. Dobânzile cresc, condițiile se schimbă, iar perspectivele sunt tot mai îngrijorătoare, atât pentru cetățeni, cât și pentru economie în ansamblu. De ce ne costă tot mai mult împrumuturile la bancă și ce efecte poate avea această tendință asupra oamenilor, mediului de afaceri și pieței imobiliare, ne explică Veaceslav Ioniță, expert economic.
VEACESLAV IONIȚĂ expert economic: Banca Națională a permis creșterea dobânzii. Deci, pentru toate creditele ipotecare, merge relația de piață. Dar, deoarece la creditele Prima Casă, Guvernul oferă niște subvențe, Guvernul oferă un suport, Guvernul a pus în lege plafonul. Și atunci, băncile comerciale dacă vor să participe la programul Prima Casă, trebuie să pună regulilor impuse de guvern. Dacă nu, nu dai credite la Prima Casă. Deci, trebuie să înțelegem. Noi avem acum două piață. Piață obișnuită, unde-s vreo 70% din toate tranzacțiile, unde agențe, unde băncile pot lucra cum vor ele, și programul Prima Casă....Deci, acum, situația pe piața imobiliară, într-adevăr, este una destul de complicată. Numărul de tranzacții a scăzut semnificativ, deci a scăzut foarte tare. Prețurile în primul trimestru, și-au ieșit din minți. Am avut o creștere fără precedent. Ultima dată o creștere similară a fost în 2008. Deci într-un singur trimestru am avut o creștere mai mare decât creștere timp de o an de zile. De ce eu cred că în trimestru 2 noi avem așa oleacă apăsare pe frână, trimestru 3 tot să fie frânat că pretare au luat-o sus.
Totodată, expertul spune când este avantajul să luăm un credit ipotecar, prognozând că se vor mai potoli un pic prețurile la imobile.
„Eu cred că prețurile la imobile acum după șocul din primul trimestru, piața s-a îngustat foarte mult, agenții economice au nevoie de lichidități și la dă și au crescut și costuri de producție, acolo sunt mulți factori... agenții economice între dorința de a lua mulți bani și necesitatea de bani. Deja necesitatea de bani îi presează și ei vor fi nevoiți să dai la prețuri ceva mai mici. La noi piața acum este destul de îngustă, destul de micuță. Tot ce trebuie să facă guvernul, că a făcut după mine o eroare fundamentală când au limitat achitările în numerar, într-o țară unde e anual intră vreo 2 miliarde de dolari din remitență neoficială. În țara asta, 2 miliarde de dolari intră în fiecare an. Anul ăsta 2 miliarde. Anul trecut, 2 miliarde...Deci în total au intrat în țară zeci de miliarde de dolari", spune Veaceslav Ioniță.