Gunoiul a devenit pentru unii o adevărată comoară și cu greu se pot despărti de el. Îi fac loc chiar și în apartament spre disperarea vecinilor cu capul pe umeri. Autoritățile sustin că nu pot interveni pentru că legea limitează posibilitatea de a acționa preventiv, chiar și atunci când acumularea gunoiului este un risc pentru sănătatea publică.
Apartamentul unui bărbat din zona Telecentru s-a transformat într-un adevărat focar de infecție. În ultimii doi ani, autoritățile au intervenit de opt ori și au evacuat cantități uriașe de gunoi adunate în locuință. La ultima intervenție, din apartament au fost scoase mai multe remorci cu deșeuri.
NICOLAE, proprietarul apartamentului: Dacă cărțile sunt gunoi, dacă gumele sunt gunoi. Atunci, ce nu este gunoi? Poate omul gunoi? Deja a șaptea oară Asistența Socială a fost aici și de fiecare dată m-a furat. Toate scurtele mele le-au furat, încălțămintea au furat-o.
Vecinii au ajuns la limita răbdării din cauza mirosului.
„Ne este frică. Gândaci, muște, gaze. Când au făcut curat, era numai gâze. Soțul a stropit cu dezinfectant să nu intre în apartament.”
„Sunt mereu muște, gândaci, iacă așa de mari. Ei trec la noi. Înainte de Anul Nou nu au fost gândaci, acum iar au apărut.”
„Vedeți că sunt cu mască, că e imposibil de făcut curat. Este nevoie să ia măsuri. Eu mătur, spăl, viermi.”
„Ne chinuim foarte tare. Ne sufocăm. Noi locuim deasupra lui și mirosurile se ridică prin sistemul de ventilare. Tomberoanele de gunoi sunt la doi pași și el aduce de acolo pachete, ce găsește.”
Autoritățile susțin că legislația actuală nu le permite să intervină pentru a limita comportamentele considerate deviante. A trebui o decizie judecătorească sau o evaluare medicală care să justifice acțiuni în forță.
VADIM HÎNCU, pretorul Sectorului Centru: Există o rudă care oferă accesul în apartament pentru a efectua toate lucrările salubrizare, dezinfectare. A fost sesizată Direcția Asistență Socială, care de asemenea a fost la 2 iulie la fața locului și a purtat discuții cu acest domn. Dar din păcate, nu avem pârghii să-l impunem și să-l trimite la careva comisii pentru a analiza starea lui mintală.
Specialiștii în sănătate avertizează că vaporii degajați de deșeuri pot provoca iritații respiratorii și alergii, iar rozătoarele și insectele pot transmite boli grave.
TUDOR PUIU, medic, Centru de Sănătate Publică Chișinău: Dacă sunt gândaci de bucătărie evident că vor fi boli diareice acute, dacă o să fie șoareci poate fi și leptospirosis, peleremia. Se poate de spus că e sursă de infecție pentru că așa situație nu e doar în sectorul Centru. Noi, ca Centru de Sănătate Publică primim așa apeluri. Evident aici e o problemă social. În marea majoritate se implică administrația publică locală.
REPORTER: OLGA SARIVAN
Imagine: Roman Bahnă