Ministrul francez de Externe vizitează Ucraina pentru a-şi exprima solidaritatea cu poporul acestei ţări invadată de armată rusă. Premierul Marii Britanii propune mai multor state europene înființarea unei noi alianțe politice, economice și militare ca alternativă la Uniunea Europeană. Între timp, Germania a deblocat 100 de miliarde de euro pentru modernizarea armatei în faţa ameninţării ruse.
ŞEFUL DIPLOMAŢIEI FRANCEZE, ÎN VIZITĂ LA KIEV
Ministrul francez de Externe, Catherine Colonna a mers azi în Ucraina pentru a-şi exprima solidaritatea cu poporul ucrainean. Înaintea discuțiilor cu omologul său ucrainean Dmytro Kuleba şi cu preşedintele Volodimir Zelenski, şeful diplomaţiei franceze a adus un omagiu soldaților ucraineni ucişi în război. Colonna a promis că Franţa va oferi mai mult sprijin Ucrainei. De la începutul războiului preşedintele Franței, Emmanuel Macron a evitat să viziteze Ucraina, chiar dacă a fost invitat de omologul său Zelenski pentru a se convinge că armata rusă comite un adevărat "genocid" în ţara sa. Liderul de la Kiev presupune că Macron ezită să vină în Ucraina în încercarea de a convinge Rusia să revină la negocierea unui plan de pace.
MAREA BRITANIE PROPUNE O NOUĂ ALIANŢĂ MILITARĂ
Presa internaţională scrie că premierul britanic Boris Johnson a propus mai multor state europene înființarea unei noi alianțe politice, economice și militare ca alternativă la Uniunea Europeană. Noua alianță ar urma să fie condusă de Marea Britanie și ar include iniţial Ucraina, Polonia şi statele baltice. Premierul britanic i-a vorbit despre această iniţiativă președintelui ucrainean Vladimir Zelenski în timpul vizitei sale la Kiev din 9 aprilie. Noua alianţă ar avea ca obiectiv să apere suveranitatea viitoarelor ţări membre ameninţată de agresiunea militară a Rusiei. Potrivit analiştilor, Zelenski ar putea ar putea accepta ideea, dacă UE nu va recunoaște la summit-ul din iunie statutul Ucrainei de candidat pentru aderarea la blocul comunitar.
GERMANIA REÎNCEPE ÎNARMAREA
Guvernul şi opoziţia conservatoare din Germania au ajuns la un acord privind deblocarea a 100 de miliarde de euro pentru modernizarea armatei în faţa ameninţării ruse. Compromisul a fost atins după câteva săptămâni de negocieri dificile între opoziţia creştin democrată şi coaliţia de guvernare formată din social-democraţi, ecologişti şi liberali. Datorită acordului, Berlinul va reuşi să atingă obiectivul stabilit de NATO de a aloca anual pentru apărare 2% din PIB-ul naţional. De la sfârşitul Războiului Rece, Germania şi-a redus efectivele armatei de la 500.000 la 200.000 militari.