Extern

Preşedintele Zelenski, în faţa Curţii Penale Internaționale: Rusia trebuie trasă la răspundere pentru crimele de război comise în Ucraina

Preşedintele Zelenski, în faţa Curţii Penale Internaționale: Rusia trebuie trasă la răspundere pentru crimele de război comise în Ucraina

Rusia trebuie trasă la răspundere pentru crimele de război comise în Ucraina. E mesajul transmis de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în timpul unui discurs ţinut azi în faţa Curţii Penale Internaționale. În timpul unei vizite la Haga, liderul de la Kiev s-a adresat şi parlamentarilor din Olanda, dând asigurări că sprijinul militar occidental, va ajuta Ucraina să învingă în războiul declanşat de Rusia.

Presedintele Ucrainei a cerut din nou la Haga tragerea la răspundere a preşedinteleui rus Vladimir Putin, pe al cărui nume Curtea Penală Internaţională  a emis deja in luna martie, un mandat international de arestare, sub acuzatia de crime de razboi.

VOLODIMIR ZELENSKI preşedintele Ucrainei: "Desigur, cu toţii vrem să vedem un alt Vladimir (n.r. Putin) aici, la Haga, cel care merită să fie condamnat pentru acţiunile criminale, chiar aici, în capitala justiţiei internaţionale. Şi sunt sigur că vom vedea acest lucru întâmplându-se. Când vom învinge, şi vom învinge."

Liderul de la Kiev a amintit ca in timpul ocupatiei rusesti au fost ucisi mii de civili, intre care mulţi copii. Zelenskyy a subliniat ca agresorii rusi trebuie sa simta puterea justitiei si a cerut infiintarea unui tribunal special care sa judece crimele rusilor in Ucraina. Mesaj, susţinut şi de premierul Olandei.

MARK RUTTE premierul Ţărilor de Jos: "Rusia nu poate câştiga acest război şi trebuie trasă la răspundere pentru toate crimele de agresiune şi nedreptăţile aduse poporului Ucrainei, zi de zi, în acest război oribil."

Pentru a discuta cu Volodimir Zelenski, în Olanda a venit azi şi premierul Belgiei, care a anunţat un nou pachet de sprijin militar pentru Ucraina înainte ofensivei pe care o pregăteşte împotriva trupelor ruse de ocupaţie.

PRIM-MINISTRUL BELGIAN ALEXANDER DE CROO: "Acum este rândul nostru să ajutăm Ucraina să scape, încă o dată, de o ocupație crudă și ilegală, genul de ocupație pe care l-au îndurat țările noastre și în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Acesta este motivul pentru care Belgia este în proces de pregătire a unui nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina.

Preşedintele Ucrainei a vizitat azi Olanda, după ce ieri a fost în Finlanda unde s-a întâlnit cu premierii ţărilor nordice, care au reafirmat că vor sprijini Ucraina până la capăt împotriva agresiunii militare ruse. Între timp, Kievul a anunţat că armata ucraineană continuă să respingă atacurile ruşilor de pe linia frontului din estul ţării, concentrate în special în direcţia oraşului Bahmut. Rusia şi-a intensificat concomitent atacurile cu drone şi rachete asupra infrastructurii civile a Ucrainei.    

În timpul nopţii trecute a lansat noi atacuri asupra mai multor regiuni ale Ucrainei, inclusiv asupra capitalei Kiev. Forţele ucrainene de apărare antiaeriană au anunţat că au doborât majoritatea dronelor kamikadze ale ruşilor, însă câteva au lovit infrastructura civilă din oraşul Odessa distrugând un complex universitar. Comandamentul militar din sudul Ucrainei a anunţat că nu s-au înregistrat victime, precum s-a întâmplat cu o zi mai devreme în urma atacurilor asupra oraşului Herson, când au murit cel puţin 23 de localnici.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter