Actualitate

Limba română a fost sărbătorită astăzi și la Cernăuți

Limba română a fost sărbătorită astăzi și la Cernăuți

Limba română a fost sărbătorită astăzi și în Ucraina. În regiunea Cernăuți, zeci de etnici români s-au adunat la monumentul lui Mihai Eminescu. Au fost organizate acțiuni culturale atât în şcoli, cât şi la universitatea din oraş.

ZFR

ELENA VÂNTU-TĂRĂȚEANU  director, Muzeul "Mihai Eminescu", Cernăuți: Mi-aduc aminte de perioada când lupta pentru l.noastră. Mi-aduc aminte când eram în anii studenției cât de greu era să vorbești într-o altă limbă, venind dintr-un sat curat românesc,.Intimidați eram oriunde, mai târziu am înțeles de ce.  Ar trebui să fim mai uniți, mai îndrăzneți de a vorbi limba noastră.

CRISTINA PALADEAN șefa catedrei Filologie, Universitatea din Cernăuți:  Nu mai funcționează legea nr.17, nu mai sunt acele cote lingvistice la obiectele care se predau în limba română. Să știți că astăzi limba română se vorbește în toate comunitățile românești din regiunea Cernăuți, în toate casele locuite de români, în școlile din comunitățile românești. Am cumpărat un buchet de flori și doamna care mi l-a vândut, deși nu cunoaște limba română, a încercat să vorbească în română.

ELEONORA ȘCHIOPU profesoară, satul Pătrăuții de Jos, Cernăuți: Avem doar două ziare în limba română care apar, avem reviste și câteva organe mass-media online. Măcar în felul acesta să păstrăm, să promovăm ca limba noastră să trăiască de-a pururi.

ANA-CRISTINA MIHAEȘI președinte, Fundația " Casa Limbii Române" din Cernăuți: Știind prin ce am trecut și eu personal în timpul studenției când studenții români ascundeau acest fapt că știu și vorbesc limba română, sper că lucrurile acum se schimbă pentru că suntem susținuți. Și cel mai sfânt este limba noastră, româna, pe care trebuie să o păstrăm fiindcă cuvântul mama il zicem în limba română, Tatăl Nostru  tot în limba română.

VASILE ROSCOVAN Cluj Napoca, România: Un sentiment plăcut să văd un eveniment de normalitate și colaborare între comunitățile de români cu cele ucrainene. Un sentiment plăcut pentru  că am observat susținerea autorităților ucrainene față de minoritățile române din Cernăuți.

Subiectul educației în limba maternă pentru românii din Ucraina a fost unul intens speculat de propaganda rusă. Mulți etnici români, în special cei din zona Bucovinei, au semnalat că se confruntă cu probleme privind accesul la educaţie în limba română, folosirea limbii române în administrație și  justiție, accesul la presa în limba română sau păstrarea identității religioase. Lucrurile s-au schimbat după ce, în 2023, a fost semnată o declaraţia comună de cooperare între România și Ucraina, iar Guvernul de la Kiev a adoptat o decizie privind utilizarea conceptului de "limba română"  în Ucraina.

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter