Președintele R. Moldova Maia Sandu trebuia să prezinte noua Strategie de Securitate Națională în Parlament încă în primul an de mandat. Nu cu întârziere de trei ani, nu s-au făcut modificări de frica Rusiei, asta este, trebuie să recunoaștem. Declarația aparține fostului ministrul al Apărării, Anatol Șalaru, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.
Igor Munteanu, fost ambasador al R. Moldova în SUA, preşedinte CUB: Documentul în sine este foarte important, pentru că presupune nu doar o biblie a sectorului de securitate și apărare presupune un anumit angajament al instituțiilor statului care fac parte din această comunitate de autorități responsabile angajate să-și coordoneze acțiunile, să lucreze pentru același scop: protecția cetățeanului și prevenirea amenințătilor și pericolelor de securitate, iar pericoale și riscuri avem foarte multe. (...) Am observat multe scăpări, multe lucruri s-au spus în limbaj izotopic. Vă dau câteva exemple. În primul rând lipsește o componentă importantă de protejare a infrastructurii critice, din acest document. Infrastructura critică poate fi amenințată și pe timp de pace și pe timp de război. (...) A doua scăpare importantă este că iarăși, referința la NATO se face în mod izopic. Nu se dezvoltă decât un anumit parteneriat special cu NATO.
Anatol Şalaru, fost ministru al Apărării R. Moldova: Ar fi fost culmea ca direcția noastră spre integrare europeană să lipsească din strategia națională de securitate. Acest document este unul care a suferit foarte mult de-a lungul anilor. Noi, la Ministerul Apărarii l-am elaborat în 2016 în conformitate cu cererile partenerilor externi, celor din NATO și au fost niște condiții în care noi trebuia să-l adoptăm în Parlament strategia națională de securitate, strategia națională de apărare dar și alte documente. Dar cu părere de rău le-am prezentat și pe urmă când au fost propuse Parlamentului au fost modificate în așa fel încât să-l împace și pe Dodon, și pe ruși. Iar Maia Sandu trebuia să prezinte acest document în Parlament încă în primul an de mandat. Nu cu întîrziere de trei ani, nu s-au făcut modificări de frica Rusiei, asta este, trebuie să recunoaștem. Sper să-l voteze Parlamentul pentru că este în favoarea noastră.
Mihai Isac, analist de politică externă din România: Cum spunea și domnul fost ministru, această strategie trebuia prezentată de mult timp deja ne apropiem de 600 de zile de război ilegal rus împotriva Ucrainei și abia acum este pusă în discuție. Este adevărat, este bine că s-a făcut dar societatea civilă și experții așteptau demult un astfel de gest, mai ales pe fondul intensificării războiului hibrid rus lansat împotriva R. Moldova.
Ediția emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova din 12 octombrie poate fi urmărită mai jos.