Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Vasile Coroi, consideră filmul „Siberia din oase” un bun instrument pentru dezvoltarea respectului pentru drepturile omului și invită publicul să vizioneze pelicula difuzată sămbătă de TVR Moldova, începând cu ora 21.00, „ca să nu uităm istoria și să nu permitem să se repete”. Reacția ombudsmanului apare în contextul în care reprezentanții formațiunilor politice pro-ruse spun că filmul „poartă caracterul unui atac psihic asupra copiilor”.
„Oportunitatea vizionării filmului este evidentă în special în cadrul orelor de educație pentru societate, disciplină obligatorie care dezvoltă copiilor competențe pentru cultură democratică, printre care se numără valorizarea demnității umane și a drepturilor omului; valorizarea democrației, justiției, echității, egalității și statului de drept; empatia. Prilejul dat de Ziua Europei este cu atât mai relevant, cu cât competențele pentru cultură democratică reflectă valorile pe care este întemeiată Uniunea Europeană”, a scris Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Vasile Coroi, pe pagina lui de Facebook.
În ce privește criticile legate de vizionarea filmului de către elevii claselor gimnaziale, în special clasele 5-8, Vasile Coroi consideră că, în acest sens, este relevantă opinia specialiștilor din domeniul psihologiei, iar Ministerul Educației și Cercetării are în subordine o instituție cu amplă expertiză în acest domeniu - Centrul Republican de Asistență Psihopedagogică.
Particularitățile individuale ale copiilor și gestionarea anumitor reacții emoționale puternice pe care le-ar fi putut trezi vizionarea filmului la unii copii, a fost lăsată, în mod just, în sarcina fiecărei instituții de învățământ în parte, a spus Vasile Coroi.
„Cadrele didactice trebuie să fie pregătite pentru astfel de reacții oricând, la orice disciplină, pentru că factorii declanșatori pot fi foarte diferiți de la un copil la altul, nu neapărat legați de tematica abordată în cadrul acestei lecții”, a spus el.
Citește și: Socialistul Odnostalco se împiedică de filmul „Siberia din oase”: „Atac psihic asupra copiilor”
Deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Vladimir Odnostalco, și-a exprimat indignarea față de ordinul Ministerului Educației și Cercetării privind difuzarea în școli a filmului „Siberia din oase” și spune că pelicula „poartă caracterul unui atac psihic asupra copiilor”. Filmul relatează ororile celui de-al doilea val de deportări în Siberia 6 spre 7 iulie 1949.
„Acest film este prevăzut pentru vârsta de 14+, iar dl Perciun obligă toți elevii din clasa cincea să privească acest film. Eu subliniez că grupurile de părinți au depus cerere în judecată în această privință”, a spus deputatul în ședința de joi a Parlamentului.
Propaganda rusească atribuie un caracter fals deportărilor organizate de regimul sovietic în RSS Moldovenească.
„Conducerea de vârf a țării (Republicii Moldova – n.r.) a comemorat așa-zisele deportări din 1941, folosind această pagină dificilă a istoriei pentru a denigra perioada aflării Moldovei în URSS, care este pe bună dreptate considerată „epoca sa de aur”, a spus Maria Zaharova în cadrul unui briefing susținut pe 19 iunie 2024.