Deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Vladimir Odnostalco, și-a exprimat indignarea față de ordinul Ministerului Educației și Cercetării privind difuzarea în școli a filmului „Siberia din oase” și spune că pelicula „poartă caracterul unui atac psihic asupra copiilor”. Filmul relatează ororile celui de-al doilea val de deportări în Siberia 6 spre 7 iulie 1949.
„Acest film este prevăzut pentru vârsta de 14+, iar dl Perciun obligă toți elevii din clasa cincea să privească acest film. Eu subliniez că grupurile de părinți au depus cerere în judecată în această privință”, a spus deputatul în ședința de joi a Parlamentului.
Drept reacție la declarația socialistului, președinta Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, Liliana Nicolaescu-Onofrei, a spus că cetățenii Republicii Moldova trebuie să cunoască crimele statului sovietic pentru ca niciodată un regim care a distrus vieți omenești să nu se mai repete.
Citește și: „Siberia din oase”, difuzat în școlile din R. Moldova și la TVR Moldova
„Recomand cu căldură, este cazul să vizioneze fiecare dintre noi acest film. Stimați colegi, dacă în sală mai sunt colegi care nu au văzut acest film, cred că este recomandabil să îl vedem cu toții. Filmul Siberia din oase se bazează pe mărturii ale unor, care la fel ca unii prezenți în această sală sau rudele lor, familiile lor, părinții, bunicii lor le-au trăit cu adevărat”, a spus deputata PAS.
Ministrul Dan Perciun a emis un ordin ca în toate instituțiile de învățământ din Republica Moldova să fie vizionat în mod obligatoriu filmul „Siberia din oase”. Este inacceptabil. Acest film reprezintă o formă de atac psihologic asupra copiilor. El este destinat unui public de peste 14 ani, iar Perciun impune vizionarea lui și elevilor din clasa a V-a.”
Filmul „Siberia din oase” a fost difuzat în toate gimnaziile și liceele din Republica Moldova, publice și private. TVR Moldova va difuza pelicula sâmbătă, 10 mai, la ora 21:00.
Propaganda rusească atribuie un caracter fals deportărilor organizate de regimul sovietic în RSS Moldovenească.
„Conducerea de vârf a țării (Republicii Moldova – n.r.) a comemorat așa-zisele deportări din 1941, folosind această pagină dificilă a istoriei pentru a denigra perioada aflării Moldovei în URSS, care este pe bună dreptate considerată „epoca sa de aur”, a spus Maria Zaharova în cadrul unui briefing susținut pe 19 iunie 2024.