Social

Curțile de bloc din Chișinău, în degradare avansată. 400 de cereri pentru programul Curtea Europeană

Video

Multe dintre curțile de bloc din Chișinău sunt într-o stare avansată de degradare. Locatarii sunt nemulțumiți că nu se fac reparații, iar problemele se agravează. Aproape 400 de cereri au fost depuse pentru a accesa programului guvernamental "Curtea Europeană", care oferă facilităţi pentru reabilitarea curților.

GABRIELA SULEAC, jurnalist TVR MOLDOVA: Ne aflăm într-o curte de pe strada Cuza Vodă, în sectorul Botanica, unde drumurile de acces sunt pline de gropi ce, după fiecare ploaie, se transformă în bălți. Nici terenul de joacă nu arată mai bine: echipamentele sunt învechite, iar spațiile verzi neîngrijite.


VOX


Copiii nu pot să meargă pe jos, nemaivorbind de trotinetă sau bicicletă. Și cei care le repară nu îmi dau seama de ce, de exemplu, bordurile sunt atât de înalte. Ar fi mai eficient să le împarți în două, economisind astfel material. Adică, din una să faci două.


VOX


Așteptăm și pe Cuza-Vodă 35 să fie renovate, deoarece suntem mulți locatari. Noi, câteva mămici, am vrut să strângem semnături pentru acest lucru, dar din păcate nu am reușit.


Probleme sunt și în sectorul Buiucani, pe strada Calea Ieșilor. Locatarii sustin că se fac periodic anumite lucrări insa acestea nu sunt suficiente.

VOX

Imaginea locului nu ne place deloc. De la construcția acestui bloc nu s-a mai făcut nicio schimbare, deși au fost multe promisiuni, dar nimic nu s-a realizat. Curtea în care locuiesc nu are nici măcar un teren de joacă, cu toate că blocul este plin de copii. VOX

Foarte mizerabil. Puteți merge chiar acum să vedeți, în spatele acestei case – Situația e foarte gravă. – Mai exact? – Găuri în asfalt. Au pus niște plombe, dar n-au ținut nici măcar o săptămână! – Deci, au fost plombate în această primăvară, dar lucrările au fost de proastă calitate? – Da, lucrări necalitative.

Repararea trotuarelor și a drumurilor din curți este responsabilitatea Direcției Generale Mobilitate Urbană. Cele legate de mobilierul urban, coșurile de gunoi și terenurile de joacă țin de

GHENADIE DUBIŢA, şef adjunct, Direcţia generală locativ-comunală şi amenajare: Nu avem un program special îndreptat spre anumite curţi. Activităţile noastre sunt întinse în tot oraşul. Pentru anul în curs, sunt planificate pentru a fi asigurate cheltuieli pentru mobilierul urban de exemplu în mărime de 10 milioane de lei, pentru terenuri de joacă aproximativ 22 milioane de lei, pentru terenuri de fitness aproximativ 28 milioane de lei. Deci, nu avem concret pentru o curte sau alta, este pentru tot oraşul.

În acest an, guvernul a lansat programul "Curtea Europeană" pentru Chișinău și suburbia cu un buget de 100 de milioane de lei, finanțat din Bugetul +PLUS și sprijinit de Uniunea Europeană.



Până acum, au fost depuse peste 400 de cereri. Fiecare curte selectată poate beneficia de până la 5 milioane de lei pentru lucrări de reabilitare a căilor de acces, amenajarea parcărilor, terenurilor de joacă și zonelor verzi, modernizarea iluminatului public și alte îmbunătățiri.

REPORTER: GABRIELA SULEAC Imagine: Andrei Daraban

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Editor