Sute de oameni au sărbătorit vineri seară valorile europene la spectacolul desfăşurat în centrul Chişinăului, cu ocazia zilei de 9 mai. Nu au lipsit tradiţionalele hore. Oraşelul european a fost plin de curioşi, care au vrut să afle mai multe despre realităţile de pe continentul unit. Lor li s-a alăturat şi Marta Kos, comisarul pentru Extindere, care a transmis un mesaj în limba română, îmbrăcată în iie tradiţională. Un eveniment deosebit a fost organizat şi la Castelul din satul Bulboaca.
La evenimentul din Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău au luat parte locuitori din toate regiunile ţării, care s-au bucurat împreună de spiritul european.
VOX
Europa pentru mine înseamnă o familie mare, unită, unde fiecare ne sprijinim, ne ajutăm unul pe altul.
VOX
Petrecem cu drag şi sperăm să apropie aderarea cât mai curând. Să sperăm că şi lumea să facă un pas înainte, pentru familie, pentru integrarea europeană şi cu ajutorul Europei poate să scăpăm de sărăcia asta.
VOX
- Cum vezi Republica Moldova peste 4-5 ani? – O văd în Europa şi cu toţi cei dragi, care sunt plecaţi peste hotare, reveniţi în ţară, să ne fie alături.
VOX
- Ce viitor vă doriţi pentru nepoţii dvs? – Să fie stabilitate, să fie viaţa mai veselă, să nu fie aşa cum am trăit noi.
Manifestarea a început cu discursurile oficialilor din ţară şi de peste hotare. Un mesaj pentru basarabeni a transmis şi comisarul pentru Extindere, Marta Kos.
MARTA KOS, comisar european pentru Extindere: Eu voi călători prin toată Republica Moldova în acest weekend, de la nord la sud. Vreau să descopăr tradiţiile voastre, mâncarea, vinul, hainele voastre frumoase şi muzica. Tradiţiile voastre sunt o parte importantă în Uniunea Europeană.
La mulţi ani de Ziua Europei, Moldova! Moldova poate! Eu știu că voi puteți și Europa știe că voi puteți!
CRISTINA GHERASIMOV, viceprim-ministru pentru Integrare Europeană, Republica Moldova: Această zi este despre speranţă, despre unitatea noastră, pentru că doar împreună putem să reuşim, despre recunoştinţa noastră faţă de partenerii europeni care ne sprijină zi de zi.
Seara a continuat cu artişti care duc faima Republicii Moldova în toată lumea, precum „Zdob şi Zdub”, „Lupii lui Calancea” sau „Surorile Osoianu”.
A fost o seară emoţionantă şi la Castelul din satul Bulboaca, care a găzduit în 2023 Summit-ul Comunităţii Politice Europene. Acolo a concertat pentru prima dată celebra Orchestră de Tineret a Uniunii Europene.
ALINA GORGHIU deputat, Parlamentul României: E un eveniment care celebrează unitatea, este un lucru de mare preţ, mai ales în clipele dificile pe care le trăim. Şi cred că e un loc simbolic pentru noi toţi, să putem spune „La mulţi ani, Europa!” de aici.
EXCELENŢA SA CRISTIAN-LEON ŢURCANU, ambasadorul României în Republica Moldova: Suntem într-un cadru excepţional, o orchestră excepţională, care reprezintă talentul şi vitalitatea spaţiului nostru cultural comun. Avem aceleaşi valori şi aspiraţii, iar muzica este liantul care ne uneşte şi ne dă speranţă în acelaşi timp.
MONICA BABUC, director, Institutul Cultural Român "Mihai Eminescu" din Chișinău:
Cultura nu are nevoie de traducere, cultura stârneşte cele mai frumoase şi nobile sentimente de care e capabil sufletul şi cugetul uman.
VALENTINA NAFORNIŢĂ, soprană: Noi sărbătorim Ziua Europei de foarte mult timp. Dar ne bucurăm în această zi să sărbătorim prin muzică, şi anume de foarte înaltă calitate, de această minunată orchestră. E o mare onoare să o avem la noi în ţară.
Dorinţa Republicii Moldova de a intra în marea familie europeană a fost exprimată, din nou, cu putere, când clădirea Parlamentului de la Chişinău a fost iluminată aseară în culorile drapelului UE.