Deși numărul fermierilor care își asigură terenurile agricole pare să crească, suprafața asigurată nu depășește 1% din total. În fața riscurilor climatice tot mai frecvente, fermierii susțin că asiguratorii din Republica Moldova ezită să le ofere protecție, iar companiile de asigurări consideră că agricultorii sunt reticenți la avantajele oferite.
Luiza Nicolăescu din Lozova are 7 hectare de livadă de nuci. În această primăvară, livada a fost afectată de îngheț, iar 80% din lăstarii pomilor au fost compromiși. O asigurare îi putea oferi despăgubiri.
LUIZA NICOLĂESCU, agricultor: Chiar asta ne-a fost în plan pentru anul acesta pentru a înregistra livada în registrul bunurilor imobile şi a aplica la asigurare. Nu am reuşit, din păcate. Totuşi sperăm că ne ocupăm anul acesta şi o să o asigurăm pentru că vedem ca aceasta este unica soluţie. Timp de zece ani de când este plantată livada, este al doilea îngheţ deja şi cred că o asigurare este o soluţie.
Alexandru Tabără din Cărpineni, raionul Hâncești, cultivă pe 50 de hectare floarea soarelui, grâu, orz și porumb. Anul trecut, a pierdut jumătate din recoltă din cauza secetei. Deși a rezervat bani pentru asigurare în 2025, el susține că asiguratorii au refuzat să-i ofere o poliță.
ALEXANDRU TABĂRĂ, agricultor: Ne-am adresat la mai multe companii de asigurări, însă acestea refuză, deoarece văd că anii devin din ce în ce mai secetoși și nu doresc să-și asume riscul de a pierde. Anul acesta m-am adresat din nou, având deja porumbul ieșit și floarea soarelui. Am lăsat special niște bani pentru asigurare, însă mi-au spus că nu oferă asigurare.
Companiile de asigurări susțin că, de fapt, fermierii sunt reticenți. Doar 1% din terenurile agricole eligibile din Republica Moldova sunt asigurate, în ciuda subvenției guvernamentale de 70%.
VEACESLAV GAMURARI, şef Departament, Companie de asigurări: Asigurările sunt un instrument de management al riscului, însă nu se regăsesc în planul de afacere al multor producători. Cei care doresc să apeleze la asigurări nu înțeleg întotdeauna principiile şi cel mai rău atunci când se încheie contracte, am observat din practica personală, este o reticenţă la aceste principii.
Asigurările acoperă riscuri precum grindina, înghețurile, inundațiile și seceta. De exemplu, asigurarea pentru grindină costă 2-3% din suma asigurată.
VEACESLAV GAMURARI, şef Departament, Companie de asigurări: Evident că diferite riscuri costă diferit, să zicem o medie pentru grindină, un risc destul de periculos pentru agriculturi, ar costa în jur de 2-3%. Dacă suma asigurată este de 1 milion de lei, prima ar fi de 30.000 de lei, din care fermierul plătește doar 9.000 de lei, iar statul suportă 21.000 de lei.
În 2024, Agenția pentru Intervenție și Plăți în Agricultură a aprobat 684 de cereri pentru subvenții la asigurarea culturilor, de două ori mai multe decât în 2023, iar suma totală alocată a fost de 89 de milioane de lei.
REPORTER: GABRIELA SULEAC
Imagine: Andrei Daraban