Politic

Primul ambasador al Danemarcei în R. Moldova: Există o determinare puternică a guvernării, și cred că și printre cetățeni, de a se alătura Uniunii Europene

post-img
Søren Jensen

Punctul forte al Republicii Moldova în acest moment este determinarea, iar acesta este un factor indispensabil pentru a face parte din comunitatea europeană. Multe domenii necesită încă ajustări, însă, datorită determinării și sprijinului fără precedent al comunității internaționale, s-a creat un potențial major. Aceasta este opinia exprimată de ambasadorul Danemarcei în Republica Moldova, Søren Jensen. Într-un interviu acordat Agenției de presă IPN, ambasadorul a mai spus că alegerea pentru Republica Moldova nu constă doar în a se afla de o parte sau de cealaltă a baricadei, ci în a ieși din zona gri și a deveni parte a unui grup care împărtășește aceleași valori.

"Punctul forte în acest moment este determinarea. Există o determinare puternică a guvernării, și cred că și printre cetățeni, de a se alătura Uniunii Europene, fapt indispensabil pentru a reuși. Sunt multe lucruri dificile care trebuie realizate. Republica Moldova trebuie să ajusteze multe aspecte pentru a se apropia de Uniunea Europeană, de legislație, de piața liberă a UE. Cred că determinarea este cel mai important lucru. Și, evident, aveți un sector agricol foarte bun, un sector vinicol puternic pe care cred că mulți europeni îl pot aprecia. Dar sunteți, de asemenea, o țară cu un sector IT în dezvoltare, care cred că va fi un punct forte; este întotdeauna un avantaj în Europa și Republica Moldova are posibilitatea și sprijinul necesar să construiască acest fundament", a declarat ambasadorul Danemarcei în Republica Moldova, Søren Jensen.

Danemarca și-a deschis pentru prima dată o reprezentanță diplomatică în Republica Moldova, iar ambasadorul menționează că au existat două motive principale pentru care guvernul danez a decis să deschidă ambasadă. "În primul rând, am fost foarte fericit să fiu primul ambasador rezident aici, în Moldova. Când eram ambasador la București, eram responsabil de câteva proiecte ce țin de Republica Moldova. Au existat două motive principale pentru care guvernul danez a decis să deschidă ambasadă. În primul rând, Moldova și-a exprimat dorința de a se apropia de Europa, de a dezvolta acordul de asociere pe care îl are cu Uniunea Europeană, în direcția unor negocieri pentru a deveni membru al Uniunii Europene. Republica Moldova s-a angajat în numeroase reforme, iar Danemarca s-a angajat să vă sprijine în acest sens, deoarece vedem un interes în extinderea familiei europene și în a permite altor țări să se alăture. Al doilea motiv, desigur, este agresiunea teribilă a Rusiei împotriva Ucrainei, care amenință, de asemenea și Republica Moldova. Am văzut, de asemenea, aceasta ca o modalitate de a ne arăta solidaritatea cu poporul Moldovei, de a fi prezenți aici, în țară, și de a oferi ajutor", spune Søren Jensen.

Totodată, ambasadorul a menționat că dezinformarea care vine din direcția Kremlinului s-a intensificat în Republica Moldova în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie, iar cea mai bună metodă de a combate dezinformarea este să spui adevărul.

"Pentru că dezinformarea, prin definiție, nu este adevărată. Așa că, dacă Guvernul spune adevărul cetățenilor Republicii Moldova, cred că deja este bine. Desigur, sunt și alte lucruri care pot fi făcute. Poți încerca să limitezi sursele acestei dezinformări. Dar, în cele din urmă, cred că instrumentul pe care îl poți folosi este să combați mesajele false. Cred că Moldova are o abordare interesantă în acest sens, încercând să avertizeze mass-media. Dacă vezi ceva în media, pe rețelele sociale sau în altă parte care sună prea nebunesc pentru a fi adevărat și nu este adevărat, trebuie să atenționezi și aceasta este cea mai bună modalitate de a combate dezinformarea", a remarcat ambasadorul Danemarcei în Republica Moldova, Søren Jensen.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter