Extern

Israelul a declanşat o operaţiune terestră limitată în Liban. Divizia IDF care a zdrobit Hamas în Khan Yunis conduce asaltul împotriva Hezbollah

post-img
Tancuri israeliene

Israelul a declanşat în cursul nopţii o operaţiune terestră limitată în Liban împotriva unor ţinte şi instalaţii ale organizaţiei Hezbollah. Divizia a 98-a a IDF, o formațiune de elită formată din unități de parașutiști și comando, a condus operațiunea terestră de peste noapte din Liban, afirmă armata.

Brigăzilor de parașutiști și de comando ale diviziei li s-a alăturat Brigada a 7-a blindată Divizia a 98-a a operat anterior în Fâșia Gaza timp de luni de zile, în războiul împotriva Hamas.

Primele informații sugerează că trupele israeliene acționează la nord de orașele israeliene Metula, Kfar Giladi și Misgav Am. Dimineață, IDF a anunțat că este implicat în confruntări intense cu Hezbollah și a sfătuit localnicii să stea la nord de râul Litani.

Într-o declarație în limba engleză, purtătorul de cuvânt al IDF, Daniel Hagari, a afirmat că Hezbollah plănuia să folosească satele din apropierea graniței drept „baze de pregătire pentru o invazie de tipul celei din 7 octombrie asupra caselor israelienilor”.

„Hezbollah a transformat deja satele libaneze de lângă așezările israeliene în baze militare pentru un atac asupra Israelului”, spune el.

Hagari a mai spus că gruparea teroristă plănuia „să invadeze Israelul, să atace comunitățile israeliene și să masacreze bărbați, femei și copii nevinovați. Ei au numit acest plan „Cucerirea Galileii””.

„Nu vom permite ca ziua de 7 octombrie să se repete la niciuna dintre frontierele noastre”, a spus oficialul.

Hagari a mai făcut referire la Rezoluția ONU 1701 din 2006, care a stabilit că Hezbollah nu are voie să mențină o prezență militară la sud de râul Litani.

„La 18 ani după 1701, Hezbollah este cea mai mare armată nestatală din lume, iar sudul Libanului este plin de teroriști și arme Hezbollah”, a spus Hagari.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter