Sci-Tech

Directorul TVR MOLDOVA, Nicolae Mocanu la, Stars4Media Day 2024: Provocările și viitorul peisajului media european

post-img
Stars4Media

Forumul „Stars4 Media Day” a reunit peste 100 de participanți, inclusiv profesioniști din media, printre care și directorul TVR MOLDOVA, Nicolae Mocanu, a fost invitat în calitatea de expert la Résidence Palace din Bruxelles. Organizat de Europe MédiaLab, evenimentul s-a concentrat pe provocările cu care se confruntă peisajul media european, de la combaterea dezinformării la integrarea Europei de Est.

Vicepreședintele Comisiei Europene pentru Valori și Transparență, Věra Jourová, a deschis evenimentul, subliniind angajamentul UE de a proteja democrația. Ea a evidențiat o schimbare în cadrul viitoarei Comisii: „Unii dintre voi au cerut un Comisar pentru Democrație care să continue munca mea. Ei bine, veți avea doi! Noul Colegiu, prezentat de președintele von der Leyen, va include un Vicepreședinte Executiv și un Comisar responsabil pentru democrație.”

Stars4Media


Sabine Verheyen, vicepreședintele Parlamentului European, a reflectat asupra rolului esențial al presei în societate, menționând: „Nu există democrație fără media liberă și independentă. Ele rămân principalele surse de informații despre afacerile europene, reprezentând multiplicatori și transmițători cheie de date factuale, credibile și fiabile despre UE, în general, și despre Parlament, în special.”

Primul panel, moderat de Lyndsey Jones (Strategist and Coach, WAN-IFRA), a discutat necesitatea unei politici industriale pentru sectorul media. Printre participanți s-au numărat Paolo Cesarini (EDMO/EUI), Méona Hintermann (Reporters d’Espoirs), Nikola Minchev (MEP, Renew Europe) și Juri Laas (Purtător de cuvânt pentru Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola). Panelul a discutat despre evoluția redacțiilor în Europa, sprijinul pentru media în cadrul politicilor UE și supraviețuirea acestora în fața presiunilor economice și a tehnologiilor de inteligență artificială.

Stars4Media


Al doilea panel, moderat de David Mekkaoui (Managing Director, Europe MédiaLab), s-a axat pe Europa de Est, cu vorbitori precum Vsevolod Chentsov (Ambasadorul Ucrainei la UE), Maria Leonova (The Tellers), Nicolae Mocanu (directorul TVR Moldova) și Ricardo Guttiérez (Secretar General, EFJ). Această sesiune a explorat provocările unice pe care le întâmpină jurnaliștii din Europa de Est în acoperirea afacerilor UE și NATO din Bruxelles, subliniind necesitatea protecției jurnalismului independent și a cooperării transfrontaliere.

Stars4Media


În cadrul evenimentului, David Mekkaoui a prezentat viziunea din spatele proiectului Maison du MédiaLab, o inițiativă menită să susțină jurnaliștii din Europa de Est, inclusiv din Ucraina, Republica Moldova, Georgia și Armenia, oferindu-le un centru de lucru în Bruxelles pentru a acoperi mai eficient afacerile europene.

Stars4Media

În concluzia discursurilor inaugurale, Christophe Leclercq, președintele Europe MédiaLab, a subliniat: „Pentru a evita dispariția redacțiilor, există două modalități de a împărți costurile: consolidarea sau cooperarea. Ceea ce lipsește este colaborarea transfrontalieră și reporterii în Bruxelles. Acesta este motivul pentru care think-do-tank-ul nostru a dezvoltat programele Stars4Media, care au sprijinit 130 de organizații media, și acum Maison du MédiaLab, pentru a ajuta Europa de Est.” De asemenea, el a accentuat necesitatea unei strategii media cuprinzătoare, care să depășească cadrul legislativ, un punct susținut și de vicepreședintele Jourová.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter