Covid-19

Alte șase cazuri de Kraken, confirmate în Republica Moldova

post-img
laborator

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) a realizat o nouă secvențiere a probelor biologice pentru monitorizarea circulației tulpinilor de SARS-CoV-2 pe teritoriul R. Moldova și identificarea variantelor de mutație.

ZFR

Rezultatele reacției efectuate de Laboratorul virusologic al ANSP la 01 martie, confirmă în toate 16 probe supuse secvențierii circulația subliniilor ce aparțin variantei Omicron (la 8 bărbați și 8 femei). În 6 dintre acestea, a fost confirmată sublinia XBB.1.5 (neoficial numită Kraken).

Probele au fost selectate din diferite regiuni ale R. Moldova (mun. Chișinău, raioanele — Anenii Noi, Călărași, Ceadîr-Lunga, Dondușeni, Ialoveni, Nisporeni, Orhei, Rezina, Strășeni), din mediul rural și urban.

Potrivit ANSP, la nivel mondial, rezultatele secvențierii virusului SARS-CoV-2, pentru probele colectate până la 28.02.2023, denotă că sublinia XBB.1.5 este dominantă, cu o pondere de 37% din numărul total de secvențieri realizate. Pentru probele colectate în perioada 31.01.2023 — 28.02.2023, în Europa, ponderea subvariantei XBB.1.5 este de 28%, în Asia — 7%, în Africa — 65%, iar în America de Nord — 62%.

Specialiștii în sănătate îndeamnă cetățenii să se vaccineze împotriva COVID-19, aceasta fiind cea mai eficientă metodă de a evita cazurile grave de boală și deces.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter