Sci-Tech

Medicul Adrian Lupușor, despre somnul calitativ și utilizarea gadgeturilor seara

post-img
Tele Matinal

Un somn calitativ influenţează modul în care relaţionăm cu cei din jur, dar şi cum ne simţim pe tot parcursul zilei. De obicei, nu prea acordăm atenţie viselor pe care le-am avut în somn, deşi specialiştii vorbesc despre aşa-numitele „aranjamente” pe care le face creierul în timpul nopţii. Despre visele premonitorii, dar şi alte procese neurologice, aflăm în cele ce urmează de la medicul Adrian Lupuşor.

ZFR

Potrivit medicului, visele sunt produsul activității creierului din timpul nopții, folosind ca materie primă informații și emoții acumulate pe parcursul zilei.

Ce ține de vizele premonitorii, medicul spune că, cel mai probabil este vorba despre coincidențe.

De asemenea, medicul a vorbit despre obiceiul extrem de nociv de a sta în gadgeturi seara.

„Trebuie să luăm în calcul că seara, începe să se secrete melatonina în sânge, care ne pregătește pentru somn, ne pregătește atât corpul, cât și creierul. Expunerea la lumină artificială dereglează secreția de melatonină, respectiv dereglează toate procesele care trebuie să aibă loc în somn, cele de refacere pentru o nouă zi. Expunerea la ecrane, abuziv intră în toate procesele de refacere, de odihnă, de memorizare, de creștere, de dezvoltare, mai ales la copii”.

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter