Politic

NATO sprijină Republica Moldova

NATO sprijină Republica Moldova

Republica Moldova este în atenţia NATO iar liderii Aliației Nord-Atlantică au reconfirmat importanța strategică a regiunii Mării Negre in declarația finală a summitului de la Washington. Liderii lumii au solicitat Rusiei să își retragă trupele staționate din stânga Nistrului şi au salutat eforturile Chișinăului în avansarea pe calea integrării europene.

Rusia rămâne cea mai serioasă și directă amenințare nu doar pentru Alianța Nord-Atlantică, ci și pentru întreaga stabilitatea globală. Ambasadorul Republicii Polone la Chişinău, care reprezintă şi Ambasada de contact a NATO, mai susţine că obiectivele Moscovei merg dincolo de distrugerea Ucrainei şi urmărește impunerea unui nou ordin de securitate.

Excelența Sa TOMASZ KOBZDEJ ambasadorul Republicii Polone în Republica Moldova: Moldova este o țintă evidentă a războiului hibrid rusesc și toate eforturile și banii vor fi folosiți pentru a îndepărta Moldova de pe calea europeană. Noi, Aliații, realizăm că Moldova este deosebit de afectată, având, din păcate, capacități limitate pentru a face față amenințărilor. Acesta este motivul pentru includerea problemelor voastre în declarația finală a Summitului.

VALERIU MIJA secretar de stat, Ministerul Afacerilor Externe: Apreciem mult că statele NATO în cadrul declarației Summitului de la Washington au reconfirmat angajamentul alianței pentru parteneriatul cu Republica Moldova. Statele NATO vor continua să ofere asistență pentru modernizarea sectorului de apărare şi securitate, în vederea dezvoltării capacităților de a răspunde la provocări şi consolidării rezilienței. A fost chemată Federația Rusă să-şi retragă forţele de pe teritoriul Republicii Moldova staționate ilegal.

NATO colaborează cu mai mult de 40 de națiuni și organizații partenere din întreaga lume, inclusiv cu țări neutre, cum este şi cayzl Republicii Moldova.

MICHAELA GUERARD ŠIMAK șeful Biroului de legătură NATO: Suntem angajați să continuăm, să sprijinim capacitățile de securitate și apărare ale Moldovei și să sporim capacitatea de a contracara amenințările hibride. Este important de menționat că respectul deplin față de neutralitatea constituțională a Moldovei a fost întotdeauna în centrul cooperării noastre. Cooperarea NATO-Moldova este o dovadă puternică că parteneriatele de încredere, respect reciproc și beneficiu sunt esențiale pentru a proteja bunurile comune globale, a ne spori reziliența și a susține ordinea internațională bazată pe reguli.

La Summitul de la Vilnius, din 2023, a fost consemnată o susținere politică, în premieră, pentru Republica Moldova în declarația unui summit NATO. Aliații și-au asumat că sprijină ferm integrarea țării în UE și dreptul acesteia de a-și decide propriul curs al politicii externe. Summitul Organizației Tratatului Atlanticului de Nord s-a desfăşurat la Washington în perioada 9-11 iulie.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter