Economic

Guvernul Republicii Moldova şi Uniunea Europeană au oferit granturi pentru 59 de antreprenori. La ce vor fi folosiți banii

Guvernul Republicii Moldova şi Uniunea Europeană au oferit granturi pentru 59 de antreprenori. La ce vor fi folosiți banii

Guvernul Republicii Moldova şi Uniunea Europeană au oferit granturi pentru 59 de antreprenori pentru a investi în dezvoltarea, modernizarea, digitalizarea sau ecologizarea afacerilor. Sprijinul financiar este gestionat de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului iar valoarea totală a granturilor este de 25 milioane de lei.

ZFR

Cristina Caimac a deschis o clinică stomatologică în comuna Bubuieci. A aplicat la programul Start PENTRU Tineri şi a beneficiat de un grant în valoare de 200 de mii de lei care a ajutat-o să cumpere scaune stomatologice.

CRISTINA CAIMAC, beneficiar: „Este un fotoliu de ultimă generaţie care ne permite să facem un lucru calitativ şi să prestăm servicii de înaltă calitate. 00:10 MUSCA 00:19 Pentru tineri este un ajutor enorm mai ales când încep o afacere de la zero”.

Pe lângă Cristina, guvernul si uniunea europeana ajută și alți 58 de antreprenori pentru a-și dezvolta afacerile. Jumătate dintre investiţii sunt alocate sectorului industrial.

MARIANA COVAŞ, beneficiar: „Activăm în domeniul HORECA şi avem şi zonă de odihnă. Am beneficiat de grantul ODA prin programul PARE 1+1. Valoarea grantului este de 250 mii de lei. Cu aceşti bani vrem să ne extindem . Vor fi alocaţi pentru construcţia unui foişor”.

Jumătate dintre granturi au fost alocate sectorului industrial, 30% dintre antreprenori vor investi pentru dezvoltarea sectorului serviciilor iar 20% pentru sectorul agricol.

CIPRIAN NECUŢĂ, beneficiar: „Ne ocupăm cu apicultura. Am accesta programul ODA pentru finanţarea ne cesqităţilor noastre de extindere. Banii pe care ODA i-a alocat., îi vom folosi pentru procurarea familiilor de albine de prăsilă şi pentru o centrifugă nouă”.

MARIA CAZACU, beneficiar: „Sunt administratoarea unei săli de sport care este localizată în oraşul Stăuceni. Este prima şi unica sală fondată în această localitate. Aceşti bani au fost folosiţi pentru procurarea a cinci piste de alergat”.

VADIM CODREANU, director ODA: „Sunt 59 de companii care vor beneficia de peste 25 milioane de lei, suport financiar nerambursabil pentru activităţile lor de zi cu zi. Cele mai multe dintre acestea sunt pentru digitalizarea afacerilor.”:

Sprijinul pentru dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii este o prioritate a asistenţei acordate de Uniunea Europeană Republicii Moldova.

EXCELENŢA SA JANIS MAZEIKS, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova: „În Uniunea Europeană, 99% dintre companii sunt întreprinderi mici și mijlocii. Așadar, aici în Moldova lucrăm pentru același lucru deoarece credem că este o modalitate eficientă și eficace pentru ca economia să funcționeze. Și acesta este motivul pentru care implementăm acest proiect cu ODA pe o perioadă de trei ani. Investim 8 miliarde de euro prin intermediul ODA”.

DUMITRU ALAIBA, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării: „Şi o să continuăm în acelaşi ritm, or anume de asta au nevoie oamenii de afaceri. Au nevoie de reforme ceea ce le oferim, au nevoie de modernizare, au nevoie de opotunităţi şi atunci când ştii că este o mica susţinere din partea statului, parcă lucrurile merg şi mai bine”.

Prin Organizaţia pentru Dezvoltarea Antreprenpriatului, de la începutul anului, peste 350 de companii din Republica Moldova au beneficiat de granturi nerambursabile. Valoarea acestora este de 144 milioane de lei iar peste 80% din sumă provine din bugetul de stat.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter