De la an la an, cantităţi tot mai mari de struguri din podgoriile Republicii Moldova ajung în magazinele din Uniunea Europeană. Datele Ministerului Economiei arată că, de la începutul acestui an, valoarea exporturilor de struguri de masă a depăşit 600 de milioane de lei, o sumă aproape dublă faţă de anul trecut.
Afacerea cu struguri de masă a familiei Bivol a devenit un nume de referință încă din 2009. În ciuda secetei din acest an, urmată de ploi torenţiale, antreprenorul a reuşit să producă 800 de tone de struguri, din care mai mult de jumătate au ajuns în ţări europene.
IURIE BIVOL cultivator de struguri: „La moment avem exportate circa 600 de tone de struguri, inclusiv şi strugurii timpurii. Mai avem în depozite circa 400 de tone care urmează să fie selectate, ambalate şi exportate. Strugurii noştri ajung în diferite ţări cum ar fi România, Polonia, Bosnia, Serbia şi lotul dat în facem pentru Marea Britanie”.
Acest progres reflectă nu doar calitatea strugurilor din Republica Moldova, ci și munca extraordinară a cultivatorilor. Totuşi, antreprenorul recunoaşte că cerinţele de pe pieţele externe sunt mari şi nu e deloc uşor să le respecte. Pe lângă lipsa de specialişti care ar putea utiliza tehnica modernă, birocraţia e o altă provocare.
IURIE BIVOL cultivator de struguri: „În primul rând trebuie dusă o muncă minuţioasă în ceea ce ţine de certificarea strugurilor. Trebuie să avem Certificatele Global Grapes, GRAMS, ISO. Deci trebuie să muncim, să investim, să modernizăm plantaţiile, să luăm măsuri cu sistemele de irigare şi să facem un produs ca să putem ţine faţă pieţelor europene”.
Succesul exporturilor depinde de menținerea calității strugurilor, dar și de ambalajul potrivit pentru fiecare piață. Pentru asta, cot la cot cu antreprenorul muncesc peste 50 de angajaţi.
NADIA MIHUŢĂ jurnalist TVR MODLOVA: „Până să ajungă pe rafturile magazinelor şi pieţelor din străinătate, strugurii din Republica Moldova parcurg un drum lung. După ce sunt culeși sunt depozitați în frigider pentru o perioadă de până la 6 luni de zile. Ulterior sunt sortați cu grijă şi apoi ambalați după care sunt trimişi către consumatorii din alte ţări, care îi apreciază atât de mult”.
Exportul de struguri proaspeți din Republica Moldova a înregistrat o creștere semnificativă în ultimii ani. România şi Polonia rămân principalele destinaţii, cu 74% din întreaga cantitate trimisă în străinătate. La polul opus e Federația Rusă care şi-a pierdut aproape complet importanța ca piață de desfacere, cota sa reducându-se de la 48%, în 2021, la doar 6% anul acesta.