Social

Rezistența la antibiotice - o problemă globală de sănătate publică. În R. Moldova, tot mai multe infecții, inclusiv tuberculoza, sunt greu de tratat din cauza ineficienței medicamentelor

Rezistența la antibiotice - o problemă globală de sănătate publică. În R. Moldova, tot mai multe infecții, inclusiv tuberculoza, sunt greu de tratat din cauza ineficienței medicamentelor

Rezistența la antibiotice a devenit o problemă globală de sănătate publică. In Republica Moldova, tot mai multe infecții, inclusiv tuberculoza, sunt greu de tratat din cauza ineficienței medicamentelor. Specialiștii avertizează că, pentru a preveni o criză, este esențial ca populația și medicii să adopte măsuri stricte de igienă și să utilizeze antibioticele doar în cazuri strict necesare.

Medicii atrag atenția că multe infecții sunt tratate incorect cu antibiotic iar mulți pacienți recunosc că iau medicamente pe cont propriu, fără a consulta un specialist.


„Trebuie să te înscriila medic, să aştepţi o săptămână, două ca să nimereşti la medic, lumea e nevoită să cumpere d ela farmacie singură, să beie, când ai febră, când te doare gâtul ai bronşită, noi cumpărăm singuri fără recomandarea medicului. Noi singuri ştim ce antibiotic putem să folosim. Când am fost cu fata mai mare la spital, ea a primit două tipuri de antibiotic. Mai întâi un antibiotic care nu a ajutat, iar apoi altul. Asta însemnă rezistenţa la antibiotic”.


Lista bolilor care se tratează tot mai greu cu antibiotic este tot mai lungă.


NATALIA PAVLOVA, medic de familie: „Infecţia virală respiratorie, răceala, durerea în gât, febra până la 38, mai bine să trataţi simptomatic, fără un antibiotic şi consultaţi la medicul de familie. Cea mai mare rezistenţă la moment este la tuberculoză, noi avem multidrugrezistentă tuberculoză. Pneumoniile în ultimul timp, infecţiile tractului urinar şi pot să fie şi bolile cu transmitere sexuală”.


Aproape 30% dintre pacienții de la Institutul de Ftiziopneumologie din Chișinău au dezvoltat rezistență la antibiotice, ceea ce face ca tratamentele să fie mai ineficiente.


DOINA RUSU, director, Institutul de Ftiziopneumologie "Chiril Draganiuc": „Dintre cei patru pacienți cu tuberculoză, unul este diagnosticat cu tuberculoză multidrog rezistentă. După ce sistemul sovietic a suferit un colaps şi perioada din anii 90 era foarte dificil pentru livrarea, asigurarea cu medicamente antituberculoase, a condus la aceea că nu a fost respectate protocoalele de tratament”.


Persoanele care nu duc tratamentele până la capăt sau care au suferit recidive au un risc mai mare de a dezvolta rezistență la antibiotice. Si din cauza infecției spitalicești cauzate de bacterii rezistente la antibiotice, sunt necesare măsuri stricte de control și utilizare judicioasă a antimicrobienelor.


ŞTEFAN SURDU, medic epidemiolog, ANSP: „Numărul bacteriilor rezistente la antimicrobiene este în creștere. În anul 2023, cel mai răspândit microorganism implicat în pneumonia nosocomială este responsabil pentru cele mai multe cazuri de infecții asociate asistenței medicale și prezintă o rezistență de peste 95% la preparatele pe bază de carbapenem. Este important să fie cu prescrierea medicului, să respectăm durata curie de tratament, să respectăm timpul primirii acestor preparate şi dozajul”.


Anual, 1,3 milioane de oameni mor din cauza rezistenței la antimicrobiene. În Uniunea Europeană, peste 35 de mii de decese sunt cauzate de infecții cu bacterii rezistente la antibiotic. În această săptămână, Republica Moldova s-a alăturat inițiativei globale de marcare a Săptămânii Mondiale de Conștientizare a RAM. Sub tema "Educăm. Pledăm. Acționăm acum.", au fost organizate diverse evenimente de informare pentru a sublinia importanța conștientizării și implicării tuturor în prevenirea și combaterea acestui fenomen.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter