Actualitate

Jurnaliștii TVR Moldova Svetlana Gore și Vadim Cheptănaru, printre participanții la Marea Dictare Națională

Marea Dictare Națională, 2024

În Republica Moldova este celebrată astăzi Limba Română, iar pentru al doilea an consecutiv, la Chişinău şi în alte 15 localităţi ale ţării, a avut loc Marea Dictare Naţională. Evenimentul în aer liber a adunat peste două mii de participanţi.

ZFR

NADIA MIHUŢĂ jurnalist TVR MOLDOVA:  Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău s-a transformat astăzi într-o sală de clasă în aer liber.   Peste 1800 de persoane au venit să-și testeze  cunoștințele la limba română. Îmbrăcați în haine de sărbătoare,  participanții ne-au spus că Marea Dictare Naţională e un mod inedit de a celebra Ziua Limbii Române.

Marea Dictare Naţională a adunat, în inima Chişinăului, o bună parte dintre doritorii de a-şi testa cunoştinţele la limba română. Au fost oameni de diferite vârste şi profesii, dar pe care i-a unit dragostea pentru limba română.

„Ca examenul de la şcoală. Am mulţi ani de când am terminat facultate demult şi am şi uitat cum se ţine pixul în mână. Aşa că am zis să-mi încerc puterile să văd dacă nu am uitat gramatica limbii române.”

„- Am venit cu fratele meu şi cu mama mea. 

- Ai emoţii pentru dictare? 

- Da! 

ZFR

- Am scris multe dictări la şcoală. 

- Eşti sigură că nimic nu îţi va da bătăi de cap? 

- Da.

„-Când ultima oară aţi scris o dictare? 

- Cred că 60 de ani în urmă. 

- Ce înseamnă pentru dumneavoastră limba română? Este limba pe care eu o iubesc şi îmi place.

Printre participanţi au fost şi colegii noştri, jurnaliştii TVR MOLDOVA Svetlana Gore şi Vadim Cheptănaru.

SVETLANA GORE jurnalist TVR MOLDOVA: Eu mă simt o promotoare a limbii române şi am participat şi la ediţia din anul trecut. Am făcut şi un pariu cu mine că voi participa la toate ediţiile de acum încolo. Este o datorie a jurnaliştilor TVR MOLDOVA să scrie, dar şi să vorbească bine limba română, mai ales că este un test de  cunoştinţe, de autoperfecţionare.

VADIM CHEPTĂNARU jurnalist TVR MOLDOVA: Cred că ţine de demnitatea fiecărui cetăţean al acestei ţări să vorbească limba română şi acest exerciţiu, chiar dacă este unul simbolic  sper să motiveze cetăţenii noştri să vorbească o limbă română corect. Astfel să contribuim la înflorirea acestei limbi române frumoase şi unice în lume.

Cea de-a doua ediţie a Marii Dictări Naționale a fost organizată de Ministerul Educației și Cercetării, sub egida Președinției Republicii Moldova.

MAIA SANDU preşedintele Republicii Moldova: Voi, îndrăgostiți de limba română, înțelegeți responsabilitatea care vine prin cuvânt, iar pentru noi cuvântul în limba română are o putere dublă, pentru că vine ca o moștenire prețioasă lăsată de înaintași, dar și o responsabilitate aproape sacră pe care o avem și pe care o ducem către urmași.


DAN PERCIUN, ministrul Educaţiei: Această zi ne uneşte pe toţi care vorbim şi simţim româneşte. Pentru limba noastră au luptat multe personalități marcante, una dintre care este Spiridon Vangheli, tatăl lui Guguţă. Am ales acest text ca să omagie mare nostru scriitor.

Pe parcursul lunii septembrie, o comisie formată din reprezentanţi ai Ministerului Educației va verifica textele scrise, iar cele mai bune lucrări vor fi premiate. La evaluare se va ține cont de corectitudinea scrierii dictării şi ortografia.

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter