Deputata neafiliată Olesea Stamate, fostă deputată PAS, răspunde acuzațiilor premierului Dorin Recean privind amendamentele „strecurate” la Legea Amnistiei. Stamate se apără și spune că nu a promovat în secret „niciun amendament care să ducă la eliberarea dubioasă a deținuților condamnați la detențiune pe viață”.
Pentru a-și demonstra nevinovăția, parlamentara a propus crearea unei comisii de anchetă parlamentară și solicită foștilor săi colegi din PAS să susțină inițiativa, chiar dacă recent a fost respinsă o inițiativă asemănătoare înaintată de opoziție.
Majoritatea parlamentară a argumentat că este în așteptarea unei decizii a Curții Constituționale, care a suspendat unele prevederi ale Legii Amnistiei și care urmează să examineze o sesizare depusă de procurorul general.
Citește și: „La un pas de o catastrofă”. Recean, despre schema prin care au fost eliberați criminalii periculoși
„Scopul primordial al acestei comisii este o analiză profundă cap-coadă a acestui proces, ca să se oprească toate manipulările și falsurile din public, să identifice breșele, unde a fost greșeala, unde au fost erorile în tot acest proces. Ținând cont de ce va identifica comisia ca fiind breșe în acest proces, să se ia anumite decizii sau recomandări”, a declarat Olesea Stamate în cadrul unei conferințe de presă susținută la Parlament.
„Sunt și rămân cea mai interesată persoană de stabilirea adevărului în acest caz”, spune Stamate.
Pe 16 aprilie, după ședința Platformei Anticorupție, premierul Dorin Recean a declarat că Republica Moldova a fost la „un pas de o catastrofă morală și instituțională”, iar „problema eliberării pe bandă rulantă a unor criminali periculoși” nu este în Legea Amnistiei, ci în amendamentele „strecurate ulterior”.
Citește și: Olesea Stamate se apără: Anul trecut, au fost eliberați deținuți și nu a fost „zarvă”. De ce acum?
Anterior, Olesea Stamate a fost acuzată de PAS precum că ar fi abuzat de încrederea foștilor săi colegi din partid, atunci când a înaintat amendamentele la Legea Amnistiei, care, ulterior, ar fi creat posibilitatea ca mai mulți condamnați la închisoare pe viață să iasă din închisoare.
În urma acestui scandal, deputaţii PAS au modificat Legea cu privire la amnistie. Astfel, persoanele condamnate, cărora li s-a redus termenul de detenţie sau le-a fost schimbată pedeapsa, nu vor putea fi eliberate condiționat, înainte de termen.
Citește și: /VIDEO/ Legea amnistiei, modificată pe repede înainte pentru a evita eliberarea criminalilor
Potrivit Ministerului Justiției, 9 persoane condamnate la detenție pe viață au fost eliberate în baza Legii Amnistiei, după obținerea unor decizii judecătorești favorabile.
Totuși Administrația Națională a Penitenciarelor a contestat în instanța ierarhică și a reușit să obțină anularea deciziilor primei instanțe. Astfel, două persoane, Alexandr Sinigur și Dorin Sușițchi, au revenit în penitenciar, iar Iurie Radulov a reușit să părăsească teritoriul Republicii Moldova. El urmează a fi reținut și reîncarcerat.