Interlopul Iurie Radulov, eliberat condiţionat după ce a fost condamnat la detenţie pe viaţă pentru crime la comandă, urmează să ajungă din nou după gratii. El a fugit din Republica Moldova si urmează să fie dat în urmărire pentru a fi arestat şi încarcerat. Ministerul Justiţiei susţine că, în urma analizelor, sunt suspiciuni de abuz și inconsecvență în actul de justitie.
Iurie Radulov a devenit cunoscut în lumea interlopă în anii 1990. El a fost condamnat la inchisoare pe viață pentru 10 crime la comandă și 11 tentative de omor. Radulov a fost eliberat condiționat din Penitenciarul din Rezina şi a părăsit teritoriul Republicii Moldova pe 16 martie 2025.
ION TALPA, preşedintele Curţii de Apel Nord: „Azi dimineaţă a fost expediată decizia Curţii de Apel în adresa isntituţiei penitenciare şi a Inspectoratului General de Poliţie, pentru a întreprinde deja mai departe acţiunile de căutare şi de reţinere a acestuia. La moment altceva nu cunosc, deja este de competenţa organelor decât a instamţelor de jduecată”.
Preşedintele Curţii de Apel Nord a declarat că judecătorii au fost constrânşi să ia o decizie in urma unor amendamente la legea privind amnistia.
ION TALPA, preşedintele Curţii de Apel Nord: „Instanţele de judecată se bazează pe concluziile care sunt expediate de instituţiile penitenciare. Cât de tare nu am evita actele înaintate de instituţiile penitenciare, oricum suntem legaţi, pentru că în lege este indicat clar că aceste concluzii stau la baza emiterii hotărârilor”.
Eliberarea unor detinuti în urma modificărilor legislative a fost comentată şi de presedintele Maia Sandu.
MAIA SANDU, preşedintele Republicii Moldova: „Amendamentele la legea amnistie sunt cele care au creat riscuri şi vulnerabilităţi. Vulnerabilităţi care au fost abuzate de diferiţi aomeni din sistem. Evident că acum trebuie dusă până la capăt şi făcută riguros cercetarea în raport cu cei care au comis aceste abuzuri, oameni din sistem şi mă refer aici la justiţie, mă refer la oamneii din sistemul penitenciarelor”.
La 10 zile după ce s-a aflat despre eliberarea deţinuţilor condamnaţi pe viaţă, Ministerul Justiţiei susţine că sunt suspiciuni de abuz și inconsecvență in actul de justitie și s-au iniţiat şi un şir de măsuri.
MĂSURI ÎNTREPRINSE DE MINISTERUL JUSTIŢIEI
"- Modificări la nivel de conducere a ANP şi iniţierea unor anchete de serviciu ample;
- Măsuri care să pună pe pauză activitatea comisiilor speciale privind aplicarea amnistiei din cadrul Penitenciarului nr. 17 - Rezina și a Penitenciarului nr. 5 - Cahul;
- Va fi revizuit mecanismul de evaluare psihologică și monitorizare a gradului de recidivă al deținuților;
- Se va revizui componența și activitatea Comisiilor speciale de evaluare pentru deținuții pe viață, dar şi mecanismul de supraveghere al celor eliberați;
Şi Consiliul Superior al Magistraturii a solicitat inspecţiei judiciare să iniţieze mai multe verificări.
SERGIU CARAMAN, preşedintele CSM: „Am solicitat informaţii de la instanţele de jduecată câte asemenea cazuri sunt exact pe rolul instanţelor de judecată, la ce etapă. O să verificăm şi cazurile unde a fost aplicată amnistia. Vorbim nu doar de categoria respectivă de condamnaţi, dar în general aplicarea amnistiei. Inspecţia judiciară va verifica cât de corect au fost aplicate normale legale care privesc amnistia în fiecare caz concret”.
Potrivit Ministerului Justiţiei, după aplicarea legii amnistiei modificate, nouă deţinuţi condamnati pe viată au fost eliberaţi. Doar în cazul interlopilor Alexandru Sinigur şi Iurie Radulov a fost dispusă eliberarea condiţionată, înainte de termen. Deocamdată doar Sinigur a ajuns înapoi după gratii, în urma deciziei Curţii de Apel Nord.
REPORTER: ANGELINA UNGUREANU
Imagine: Ghenadie Stoianov