Uniunea Europeană oferă un nou sprijin financiar pentru Ucraina în valoare de jumătate de miliard de euro. Finlanda şi Suedia trimit delegaţii la Ankara în încercarea de a convinge Turcia să accepte aderarea la lor la NATO. Iar Comisia Europeană solicită Consiliului UE să adopte deciziile care să permită României, Croației și Bulgariei să intre în spațiul Schengen. Sunt ştirile pe care vă invit să le urmăriţi pe larg în rubrica Europa Azi.
U.E. OFERĂ UN NOU SPRIJIN FINANCIAR UCRAINEI
Consiliul Uniunii Europene a adoptat un nou sprijin financiar pentru Ucraina în valoare de jumătate de miliard de euro. Ajutorul e acordat pentru a spori capacitățile armatei ucrainene de a apăra integritatea teritorială a țării și de a proteja populația civilă împotriva agresiunii militare rusești. De la începutul invaziei ruse, UE a oferit Ucrainei 1,5 miliarde de euro, iar după decizia de atăzi a Consiliului, suma totală a sprijinului financiar se va ridica la 2 miliarde de euro. Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a declarat că istoria de mâine se scrie astăzi, pe câmpurile de luptă din Ucraina şi a promis că UE va continua să sprijine această ţară cu echipamente militare până la sfârşit.
NEGOCIERI DE ADERARE A FINLANDEI ŞI SUEDIEI LA NATO
Finlanda şi Suedia vor trimite mâine delegaţii la Ankara în încercarea de a convinge Turcia să accepte aderarea la NATO a celor două ţări ale UE. Săptămâna trecută, preşedintel turc Recep Erdogan a anunţat că se va opune aderării Finlandei şi Suediei la NATO înviniuind cele două state că adăpostesc grupări teroriste. El a subliniat că e vorba de membri ai Partidul Muncitorilor din Kurdistan sau susţinători ai imamului Fethullah Gulen, acuzaţi de Ankara că au încercat să dea o lovitură de stat în 2016. Finlanda şui Suedia au depus cereri de aderare la NATO miercurea trecută simţindu-se ameninţate de Rusia.
COMISIA EUROPEANĂ PROPUNE EXTINDEREA SPAŢIULUI SCHENGEN
Comisia Europeană solicită Consiliului UE să adopte deciziile care să permită României, Croației și Bulgariei să intre în spațiul Schengen. Potrivit executivului european, cele trei state au îndeplinit toate criteriile pentru a face parte din spaţiul Shengen, care reprezintă o zonă de circulaţie liberă în Europa. Ţările care intră în acest spaţiu nu fac controale la frontierele dintre ele, iar persoanele fizice nu prezintă acte de identitate când le traversează. Pe 2 iunie, Parlamentul European şi miniștrii afacerilor interne vor analiza solicitarea Comisiei în cadrul Forumului Schengen din 2 iunie. Subiectul ava fi abordat ulterior pe 10 iunie de viitorul Consiliu Schengen.