Actualitate

O stabilitate la Chișinău este în interesul Kievului. Dacă vor veni forțe pro-ruse la guvernare va fi o catastrofă. R. Moldova este văzută în Ucraina ca un potențial al doilea front, jurnalist ucrainean

post-img
captură foto

„O stabilitate la Chișinău este în interesul Kievului, de aceea când se vorbește de R. Moldova în Ucraina se vorbește prin prisma stabilității care să ofere guvernarea actuală din R. Moldova”, spune Marin Gherman, jurnalist ucrainean, analist politic.

„R. Moldova este un important vecin al Ucrainei, de aceea dacă vor veni forțe pro-ruse sau pro-putiniste la Chișinău, R. Moldova va fi văzută foarte prost în Ucraina și nu doar, va fi o catastrofă. Este semnătura unui eșec geo-politic în miezul unui război la scară largă în Estul Europei. Când vorbim de Kiev, vorbim de interesele acestuia de a vedea R. Moldova o zonă a stabilității, de a nu menține forțe în apropierea regiunii transnistrene, în zona Odesei și de a crede că Chișinăul gestionează cum trebuie geo-politic administrativ R. Moldova și este într-un trend de europenizare și acest trenuleț geo-politic creat între R. Moldova și Ucraina în drumul spre UE este mai mult decât simbolic și important în ambele capitale. Maia Sandu, dacă observăm ce spun analiștii politici de la Kiev sau presa ucraineană, este foarte bine văzută în Ucraina, în plus se spune că este un actor politic care poate să-i asigure o liniște Kievului. R. Moldova este văzută în Ucraina ca un potențial al doilea front în contextul conflictului transnistrean și o stabilitate la Chișinău este în interesul Kievului de aceea când se vorbește de R. Moldova se vorbește prin prisma stabilității care să ofere guvernarea actuală din R. Moldova” a spus Marin Gherman în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi”,, de la TVR MOLDOVA.

„Poziția R. Moldova întotdeauna a fost una clară și fermă – susținem necondiționat Ucraina pentru că ea este și un obstacol în cazul unei eventuale ofensive a Federației Ruse. Au trecut timpurile când relațiile moldo-ucrainene erau puțin mai tensionate. După 2014 poziția Ucrainei s-a schimbat substanțial, iar după 2022 și mai mult, iar R. Moldova, desigur, acordă un spriin necondiționat Ucrainei”, a menționat Victor Juc, politolog.

Analistul de politică externă de la București, Mihai Isac, este de părere în R. Moldova e pace grație faptului că Ucraina rezistă pe câmpul de luptă.

„Atât timp cât Ucraina rezistă, cât tancurile rusești nu sunt la Odesa, nu sunt la Cuciurgan R. Moldova mai are o șansă să reziste pentru că vedem cât de dificil este pentru autoritățile de la Chișinău să combată ceea ce implementează o entitate statală – Federația Rusă și vedem încercarea de a implementa într-un mod rapid diferite pachete legislative pentru a combate ceea ce încearcă Federația Rusă să facă, dar din păcate fără o serie de reforme în justiție și alte domenii vitale este imposibil de combătut ceea ce face Federația Rusă. Singura soluție este continuarea susținerii Ucrainei și desigur continuarea acțiunilor de consolidare a parteneriatelor strategice cu aliații din Occident. R. Moldova practic duce un război în școlile noastre, pe străzile noastre împotriva influenței Federației Ruse. Vedem că avem lideri politici republicani sau regionali care se mândresc cu vizitele la Moscova, vedem lansarea în capitala Rusiei a unui bloc politic, astfel de demersuri ale Rusiei, din păcate au mai fost făcute în istorie. Noi nu trebuie să fim îngrijorați doar de cei care fac peletinaje geo-politice la Moscova, trebuie să ne îngrijoreze cei care nu se duc oficial la Moscova, dar Moscova este mereu în gândurile lor, acești oameni nu înțeleg că Moscova i-ar sacrifica oricând”, a spus Mihai Isac.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter