Actualitate

Evaluarea impactului înghețurilor este prematură, spune Ministerul Agriculturii

post-img
foto simbol

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare anunță că a planificat două ședințe, atât cu reprezentanții direcțiilor agricole raionale, cât și cu asociațiile de profil din sector, pentru a discuta despre măsura în care înghețurile din această perioadă au afectat livezile din țară.

„Vom analiza informațiile din teritoriu și vom consulta fermierii, întrucât acum e devreme de a evalua impactul înghețurilor care din păcate sunt prognozate și în zilele următoare și e necesară o perioadă mai lungă de colectare a datelor. De acest lucru se ocupă direcțiile agricole raionale și este cunoscut de asociațiile de profil”, se spune într-un comunicat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.

Reacția ministerului vine după ce Forța Fermierilor a cerut „convocarea de urgență” a unei ședințe cu Guvernul, în care „să se direcționeze sau solicite mai multe fonduri europene pentru stabilizarea crizei din sectorul agrar”.

Citește și: Înghețurile pun în pericol culturile pomicole și de câmp. Agricultorii cer ajutorul Guvernului

De asemenea, Forța Fermierilor a acuzat autoritățile că au pus sectorul agricol „la coada listei ca prioritate economică”.

Drept răspuns, Ministerul spune că, în cadrul programului Buget Plus, Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural a fost suplinit cu 200 milioane de lei, ceea ce oferă o susținere financiară suplimentară agricultorilor, iar Planul de Creștere Economică finanțat de Uniunea Europeană prevede o alocare de 300 milioane de euro destinate investițiilor în agricultură, ceea ce confirmă prioritatea pe care statul o acordă sectorului agricol, gospodăriilor țărănești și fermierilor din toată țara.

De asemenea, ministerul amintește că prin intermediul instituțiilor din subordine, AIPA și ADMA, se subvenționează și sunt disponibile condiții avantajoase de achiziție a tehnicii agricole.

„Statul sprijină investițiile în sisteme antiîngheț, acestea fiind subvenționate cu 50% din valoarea investiției eligibile, prin AIPA”, se mai spune în comunicatul ministerului.

Totodată, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare încurajează fermierii să își asigure culturile: „Statul subvenționează cu până la 70% din costul primei de asigurare. În anul 2024, au fost depuse 502 cereri, iar prin mecanismele de subvenționare, AIPA a achitat deja peste 61 milioane de lei din bugetul de stat pentru acoperirea primelor de asigurare.”

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter