Cultură

Tradiții: Oaspeți din România au învățat, la Orheiul Vechi, cum se încondeiază ouăle de Paști

Oaspeți din România au învățat, la Orheiul Vechi, cum se încondeiază ouăle de Paști

La Orheiul Vechi a fost organizat un atelier de încondeiere a ouălor de Paşti. Evenimentul a adunat zeci de oameni din diferite localităţi ale Republicii Moldova și din România, care au venit să descopere și să experimenteze arta meșteșugurilor populare.

Olesea Enachi este artist plastic, iar în preajma sărbătorilor pascale a organizat un atelier de încondeiere a ouălor.

OLESEA ENACHI, artist plastic: Am discutat despre tehnica tradițională de încondeiere a ouălor, care presupune scufundarea treptată în culori, și despre importanța simbolică a ouălor pascale. Fiecare ou este decorat cu motive care transmit un mesaj, iar primul și cel mai important mesaj este crucea pascală.

La Orheiul Vechi, unde s-a desfăşurat atelierul, au venit 30 de iubitori ai artei populare, printre ei și un grup din România.

„Eu am venit tocmai din România, sunt din Constanţa şi cu drag învăţ cum să decorez ouăle de Paşti. Tehnica este aceiaşi, simbolurile sunt asemănătoare.”

„Am fost invitate la acest atelier de încondeiere a ouălor într-un mod tradiţional cu ceară de albină, cu chişiţa şi ne-am bucurat să vedem că păstraţi tradiţia.”

„Am învâţat şi noi această tehnică. Ne pare bine, o să învăţăm copii. O să adunăm copii, cu educatorii, cu profesorii și o să învăţăm cu toţii această tehnică.”

„Să ne reamintim cele mai importante simboluri ale noastre, ale creștinismului, pentru că ele fac parte din ceea ce suntem și din ceea ce facem astăzi. Atelierul este asemenea unei șezători de suflet şi unde putem noi să ne simţim mai bine decât acolo unde istoria este peste tot.”

Organizatorii spun că și-au propus să contribuie la conservarea și promovarea meșteșugurilor tradiționale.

INA ISAC, șef laborator restaurare și conservare, Rezervația Cultural-Naturală "Orheiul Vechi": Acest număr impunător de persoane, adunate şi interesate de asemenea evenimente ne dă nouă speranţa că vom avea sorţi de izbândă şi continuitate şi pentru anii următori şi vom aduna un număr şi mai mare de participanţi.

În tradiția românească, ouăle încondeiate simbolizează sosirea primăverii, renașterea naturii și biruința vieții asupra morții.

REPORTER: GABRIELA SULEAC

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Editor