Actualitate

Recolte afectate de îngheț. Cele mai mari pierderi sunt în raioanele de nord ale R. Moldova

Recolte afectate de îngheț

Piersicul, caisul, cireșul, mărul, sfecla de zahăr și rapița, sunt culturile cele mai afectate de înghețurile înregistrate în perioada 6-12 aprilie. Datele prezentate astăzi de direcțiile agricole raionale, arată că cei mai afectați sunt agricultorii din nordul Republicii Moldova. În cazul unor culturi, înghețurile au compromis de la 50% până la 100% din recoltă.


Cele mai afectate sunt raioanele Edineț, Sîngerei, Dondușeni, Briceni, Fălești și Florești, unde temperaturile negative au afectat atât culturile de toamnă, cât și cele pomicole. Cele mai mari pierderi sunt la sfecla de zahăr și în livezile de piersic, cais, cireș și prun.

IURIE ȘARAGOV, Direcția agricultură, r. Dondușeni: E mai rea situația cu sfecla de zahăr. Am avut semănate 3600 ha. Ieri am fost la fața locului, câmpurile îs negre. 2041 de ha sunt afectate complet.   La plantațiile multianuale am avut adresări din 8 primării, 21 cereri.

ION HARABAGIU   Direcția agricultură, r. Sîngerei: Au fost inspectate 20 ha la măr timpuriu, gradul de afectare preventiv 50%,  cireș – suprafața totală pe raion 212 ha, inspectate 100 ha iar gardul de afectare 90%, cais – suprafața inspectată 20ha, gardul de  afectare 100%.

 În raioanele din centrul și sudul R.Moldova, pierderile sunt mai mici.

TAMARA ERMURACHI  Direcția agricultură, r.Anenii Noi: La rapița am avut 6 demersuri, am făcut două ieșiri în teritoriul și vreau să vă spun că ea își revine. La cireș avem 180 de ha pe rod și am observat la soiul grad cestar e afectat.  Dar mai detaliat...MUSCA... ne putem expune, când o să fie fructul de mărimea unui bob de mazăre o să vedem mai clar, mai obiectiv evaluarea pagubelor.

  Valoarea pagubelor va fi prezentată după ce toate direcțiile agricole raionale vor prezenta actele de constatare.  

VASILE ȘARBAN, secretar de stat, Ministerul Agriculturii: Agenții economici trebuie să aibă nemijlocit înregistrate cererile la primărie. Actele de constatate privind înghețurile se vor face începând cu ultima  săptămână a lunii aprilie. De dorit, dacă e posibil, după căderea fiziologică a fructelor.

Guvernul a anunțat că va compensa pierderile agricultorilor afectați de înghețuri. Valoarea ajutorului încă nu a fost anunțată. Potrivit autorităților, în ultimii trei ani, sprijinul din partea statului pentru agricultură a crescut constant, ajungând la peste șase miliarde de lei.

REDACTOR: NATALIA CHICU

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Editor