Actualitate

/ TVR Bref / Evghenia Guțul rămâne în arest la domiciliu, R. Moldova, la un pas de catastrofă

post-img
Ilustrație de Sergiu Rusu

TVR Moldova îți amintește pe scurt cele mai importante evenimente care au avut loc joi, 17 aprilie.

De Paști, Evghenia Guțul rămâne cu brățara la picior

Bașcanul UTA Găgăuzia, Evghenia Guțul, rămâne în arest la domiciliu după ce magistrații Curții de Apel Chișinău au respins, joi, recursul procurorilor și avocaților. Avocații solicitaseră eliberarea Evgheniei Guțul din arest preventiv la domiciliu, iar procurorii – întoarcerea bașcanului după gratii. Guvernatoarea regiunii găgăuze, Evghenia Guțul, se află în arest la domiciliu. Ea a fost reținută pe 25 martie în Aeroportul Internațional Chișinău după ce a încercat să fugă din Republica Moldova în timp ce „planifica să zboare la Istanbul, în interes de serviciu”. Evghenia Guțul este învinuită că a comis, în complicitate, patru infracțiuni legate de finanțarea campaniei sale electorale pentru alegerile din mai 2023 pentru funcția de bașcan al Găgăuziei, inclusiv pentru falsificarea documentelor.

Maia Sandu: O grupare criminală caută din răsputeri să preia întregul control asupra regiunii găgăuze

„Vedem încercări de a folosi autonomia găgăuză în scopuri de destabilizare. O grupare criminală caută din răsputeri să preia întreg controlul asupra regiunii. Autonomia găgăuză trebuie să fie condusă de găgăuzi, în interesul comunității pe care o reprezintă, și nu în interesul hoților”, a spus președinta R. Moldova, Maia Sandu, în Plenul Parlamentului, joi. Președinta R. Moldova a menționat că bunăstarea locuitorilor din autonomie depinde de bunăstarea Republicii Moldova. „Cu cât mai unită, mai stabilă va fi țara, cu atât mai mari vor fi șansele de dezvoltare economică pentru toți. Autonomia a fost creată pentru a asigura păstrarea limbii, culturii și tradițiilor poporului găgăuz. Și asta trebuie să fie preocuparea celor care au ajuns în funcții de răspundere”, a spus șefa statului.

Cum asigurăm securitatea R. Moldova? Maia Sandu: „Ucraina rămâne scutul nostru”

Președinta Maia Sandu a subliniat, joi, în Parlament, că Ucraina va rămâne să fie scutul Republicii Moldova și nu trebuie să se permită ca țara să fie atrasă în război. Șefa statului a subliniat că, indiferent dacă pacea va fi semnată sau nu în acest an, Ucraina va rezista în continuare, cu sprijinul ferm al țărilor care vor să readucă pacea pe continentul nostru. „Noi avem datoria morală să nu permitem ca Moldova să fie folosită împotriva Ucrainei, să nu permitem ca țara noastră să fie atrasă în război. Indiferent dacă pacea va fi semnată în acest an sau nu, Ucraina va rezista în continuare, cu sprijinul ferm al țărilor care vor să readucă pacea pe continentul nostru. Ucraina va fi scutul nostru în continuare, iar noi avem datoria morală să nu permitem ca Moldova să fie folosită împotriva Ucrainei, să nu permitem ca țara noastră să fie atrasă în război”, a a spus șefa statului.

„La un pas de o catastrofă”. Recean, despre schema prin care au fost eliberați criminalii periculoși

Premierul Dorin Recean a spus, miercuri seară, după ședința Platformei Anticorupție, că Republica Moldova a fost la „un pas de o catastrofă morală și instituțională”. Potrivit Ministerului Justiţiei, după aplicarea legii amnistiei modificate, nouă deţinuţi condamnați pe viată au fost eliberaţi. „Mă refer la manipulările legislative din jurul legii amnistiei. Am văzut cum câteva amendamente puteau duce la eliberarea pe bandă rulantă a unor criminali periculoși”, a spus premierul. „Al doilea factor esențial a fost abuzul din sistemul judecătoresc și din Administrația Națională a Penitenciarelor. Aplicarea abuzivă a legii în favoarea infractorilor a fost posibilă doar datorită unor amendamente introduse abil, într-un aparent cadru legal, prin complicitate tăcută.”

Mesele abundente, un pericol pentru sănătate. „Nu uităm de mișcare și hidratare”

Mesele în familie fac parte din farmecul Sărbătorii Pascale. Dar bucatele pregătite tradiţional de gospodine cu această ocazie pot să ne facă rău dacă nu le consumăm cu moderaţie, mai ales în cazul vârstnicilor, al celor care sunt bolnavi sau al celor care au ţinut tot postul. Tocmai de aceea, medicii recomandă adaptarea treptată la mâncărurile mai grase, folosirea în meniuri a legumelor şi fructelor din belşug, dar şi cât mai multă apă şi mişcare, de preferat în aer liber. Friptura şi ciorba de miel, drobul şi ouăle roşii, pasca, salatele cu maioneză, cozonacul aromat, proaspăt scos din cuptor, sau dulciurile nu lipsesc de pe mesele de sărbătoare ale basarabenilor, în zilele de Paşti.

Recolte afectate de îngheț. Cele mai mari pierderi sunt în raioanele de nord ale R. Moldova

Piersicul, caisul, cireșul, mărul, sfecla de zahăr și rapița sunt culturile cele mai afectate de înghețurile înregistrate în perioada 6-12 aprilie. Datele prezentate joi de direcțiile agricole raionale arată că cei mai afectați sunt agricultorii din nordul Republicii Moldova. În cazul unor culturi, înghețurile au compromis de la 50% până la 100% din recoltă. Cele mai afectate sunt raioanele Edineț, Sângerei, Dondușeni, Briceni, Fălești și Florești, unde temperaturile negative au afectat atât culturile de toamnă, cât și cele pomicole. Cele mai mari pierderi sunt la sfecla de zahăr și în livezile de piersic, cais, cireș și prun. În raioanele din centrul și sudul R.Moldova, pierderile sunt mai mici.

/ DOC / Partidul lui Kalinin, investigat pentru propaganda războiului, ar putea fi dizolvat

Partidul Regiunilor din Moldova al lui Alexandr Kalinin, investigat de procurori pentru propagarea războiului, ar putea fi dizolvat. Judecătoria Bălți, sediul Central, prima instanță, a acceptat , joi, cererea Ministerului Justiției, la solicitarea Comisiei Electorale Centrale, și a decis dizolvarea formațiunii politice. Decizia instanței poate poate fi atacată la Curtea de Apel în termen de 30 de zile. „Cererea de chemare în judecată înaintată de Ministerul Justiției către Partidul Regiunilor din Moldova, intervenient accesoriu Comisia Electorală Centrală, privind dizolvarea partidului se admite. Se dizolvă Partidul Regiunilor din Moldova, cu sediul în mun. Bălți. Niciun act al organelor Partidului Regiunilor din Moldova, adoptat după intrarea în vigoare a prezentei hotărâri, nu are valoare juridică”, se menționează în decizia instanței.

author-img_1

Ilie Gulca

Editor