Mesele în familie fac parte din farmecul Sărbătorii Pascale. Dar bucatele pregătite tradiţional de gospodine cu această ocazie pot să ne facă rău dacă nu le consumăm cu moderaţie, mai ales în cazul vârstnicilor, al celor care sunt bolnavi sau al celor care au ţinut tot postul. Tocmai de aceea, medicii recomandă adaptarea treptată la mâncărurile mai grase, folosirea în meniuri a legumelor şi fructelor din belşug, dar şi cât mai multă apă şi mişcare, de preferat în aer liber.
Friptura şi ciorba de miel, drobul şi ouăle roşii, pasca, salatele cu maioneză, cozonacul aromat, proaspăt scos din cuptor, sau dulciurile nu lipsesc de pe mesele de sărbătoare ale basarabenilor, în zilele de Paşti.
„Tot ce este tradiţional. În primul rând pască, cozonac o să avem, ouă vopsite, răcituri, pârjoale, bătute. Găluşte o să facem de Paştele Blajinilor şi o să dăm de pomană pentru cei decedaţi.”
„Noi ca de obicei, cum este la noi în Moldova pregătim bucatele noastre moldoveneşti, răcituri, pârjoale, un miel la cuptor şi facem pască şi ouă roşii. Şi luăm un vin dulce.”
„Sarmale, carne la cuptor, salatele clasice cu legume şi cam atât. Am şi uitat deja meniul.”
Medicii spun că la mesele de sărbătoare alături de cei dragi trebuie evitate excesele alimentare şi alcoolice, mai ales în rândul celor care nu au o stare de sănătate tocmai bună.
SERGIU MUNTEANU, medic nutriţionist: Oamenii trebuie să înţeleagă că trecerea aceasta de la mâncarea de post la mâncarea cu multă carne, cu grăsime animalieră trebuie să fie totuşi lentă. Noi trebuie să pregătim organismul şi să-i dăm de ştire că de acum va fi multă carne, multă grăsime şi pentru asta trebuie să pregătim ficatul, pancreasul şi stomacul... Gustăm şi nu mâncăm foarte mult. Cea mai bună combinaţie, aşa cum medicii au demonstrat impactul negativ al cărnii roşii sau a produselor care au multă grăsime animalieră, este consumul de legume. Când ne aşezăm la masă, în partea dreaptă punem un platou cu legumele preferate, fiecare cum preferă, proaspete sau murate, nu contează.
E foarte mare tentaţia să consumăm cât mai mult din bunătăţile pregătite cu această ocazie. Dar sportul sau plimbările în aer liber ne pot ajuta să ne bucurăm de sărbători îmbelşugate fără să apelăm la ajutorul medicilor.
ALEXANDRU GUŢU, director centru de fitness: Bucatele tradiţionale, gătite de bunici, de mămici au efect şi au un rol simbolic în viaţa noastră şi într-adevăr este bine să ne bucurăm de ele, dar să nu uităm de echilibru... Concomitent, este primăvară, ne bucurăm de acest sezon, vor fi zile libere, evident ieşiţi la o plimbare, căci o plimbare de 30 de minute face minuni. Dacă nu aveţi timp sau timpul este rău, vă aşteptăm în sală.
SERGIU MUNTEANU, medic nutriţionist: Nu uităm iarăşi de hidratare. Va fi şi vin, dar ar fi bine totuşi să consumăm şi apa plată, să hidratăm organismul, căci avem carne foarte multă, deseori se mai adaugă şi doza mare de sare, adică toate produsele sunt destul de sărate. Aceasta va duce la acumularea în exces de apă în organism. De aceea este bine să ne hidratăm şi în măsura posibilităţilor, să ne mai şi mişcăm.
Postul Paştelui este cel mai sever din anul bisericesc, cu doar două dezlegări la peşte. Următorul începe la sfârşitul lunii iunie şi este închinat pregătirii pentru Sărbătoarea Sfinţilor Petru şi Pavel.
REPORTER: SORINA GOLOVATIUC
Imagine: Dumitru Lupu