Actualitate

Înghețurile pun în pericol culturile pomicole și de câmp. Agricultorii cer ajutorul Guvernului

video

Asociaţia "Forţa Fermierilor" cere convocarea unei şedinţe de urgenţă cu reprezentanţii Guvernului. Ei vor să discute despre consecinţele provocate de îngheţurile din aceste zile şi creşterea ajutorului din fondurile europene pentru fermierii afectaţi de vremea rea. Ministerul Agriculturii a confirmat că întrunirea va avea loc pe 17 aprilie.

ALEXANDRU BRÂNZĂ, preşedinte, Forţa Fermierilor: „Încercăm totuşi să facem încă o dată apel către Guvern să vedem cu ce măsuri ar putea interveni atât pe termen scurt cât şi pe termen lung. Pe termen lung mă refer la acele măsuri de gen schimbarea şi modernizarea sectorului. Credem şi sperăm că şi acuma având în vedere că este o calamitate naturală, Guvernul să facă un efort şi să putem primi o mână de ajutor de la partenerii de dezvoltare”.


Preşedintele Asociaţiei "Forţa Fermierilor", Alexandru Brânză, susţine că din cauza condiţiilor meteorologice, agricultorii vor avea pierderi considerabile, iar anul 2025 va fi unul complicat pentru acest sector.


ALEXANDRU BRÂNZĂ, preşedinte, Forţa Fermierilor: „Cei care au culturi cum este caisul, cireşe, mai ales cele timpurii, da, sunt la majoritatea pagube în proporţie de 100%. Avem nevoie de câteva zile cu temperaturi pozitive, constante şi atunci o să fie imediat clar care va fi situaţia şi cu culturile cum este rapiţa şi grâul care avea o fază de dezvoltare avansată”.


Reprezentanţii Ministerului Agriculturii au confirmat deja că în data de 17 aprilie vor avea loc două şedinţe cu reprezentanţii direcţiilor agricole raionale şi cu asociaţiile de profil. Iar preşedintele Comisiei Agricultură şi Industrie Alimentară din Parlament, Alexandru Trubca, a declarat că problema fermierilor va fi discutată şi în legislativ.


ALEXANDRU TRUBCA, președinte, Comisia agricultură și industrie alimentară: „Urmează să vedem care este impactul real al acestor calamităţi sau schimbări bruşte ale vremii şi reieşind din rezultate să vedem ce acţiuni va face ministerul. Cu siguranţă, anumit suport va fi pentru cei care au fost afectaţi în proporţii mari fiindcă trebuie să înţelegem îngheţarea sau pierderea a 5% din roadă nu poate fi subiect, e o parte a riscului agriculturii la urma urmei.


MĂDĂLINA COCIU, jurnalist TVR MOLDOVA: „Agricultorii care vor avea pierderi din cauza înghețurilor pot să se adreseze în termen de 24 de ore la primăriile locale. O comisie specială va evalua pagubele și va întocmi un raport oficial. Ei vor putea renegocia condițiile de plată la bănci, furnizori și alți creditori. Ministerul Agriculturii le mai recomandă fermierilor să își asigure recoltele. Statul subvenționează până la 70% din valoarea primei de asigurare”.


Până duminică, 13 aprilie, în Republica Moldova este valabil Codul galben de răcire a vremii, cu posibile îngheţuri.


GHENADIE ROŞCA, șef, Direcţia Prognoze Meteo, SHS: „Temperaturile nocturne vor fi de până la -5 grade celsius noaptea următoare, după care pericolul uşor se mai diminuează şi vom avea îngheţuri doar izolat pe data de 12 şi 13.  După aceasta temperaturile vor fi într-o tendinţă de creştere şi dacă pe data de 14 ne aşteptăm la valori termice între 1 şi 6 grade, pe data de 17 ne aşteptăm între 5 şi 10 grade celsius noaptea”.


Potrivit meteorologilor, mâine şi în noaptea de sâmbătă spre duminică se aşteaptă precipitaţii, izolat sub formă de lapoviţă şi ninsori.


REDACTOR: MĂDĂLINA COCIU
Imagine: Eugen Picicur

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter