Este oficial, pe 28 septembrie, în Republica Moldova vor avea loc alegeri parlamentare. Proiectul de hotărâre a fost aprobat de Parlamentul de la Chişinău. Opoziția a criticat data aleasă, după ce a propus ca scrutinul să se desfășoare la sfârşitul lunii iulie.
Proiectul de hotărâre cu privire la stabilirea datei alegerilor parlamentare vine la nici o zi după ce președintele legislativului, Igor Grosu, şi mai mulţi deputaţi ai fracţiunii PAS au venit cu o propunere în acest sens.
VERONICA ROŞCA preşedintele Comisiei juridice, numiri şi imunităţi: Se stabileşte data de 28 septembrie 2025, pentru desfăşurarea alegrilor parlamentului. Prezenta hotărâre intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.
Parlamentarii din Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor au propus un amendament ca alegerile să se desfăşoare pe final de iulie. Modificările nu au fost, însă, acceptate.
RADU MUDREAC, deputat BCS: Scopul amendamentului cu substituirea datei alegerilor de 28 septembrie cu 27 iulie 2025, argumentarea este una foarte simplă: Cu toții asistăm la o catastrofă economică în Republica Moldova, un blocaj și un dezmăț juridic în Republica Moldova, iar ca urmare a discuției cu majoritatea societății, aceasta îndeamnă ca alegerile să aibă loc cât mai degrabă.
Anterior, şi deputatul neafiliat Gaik Vartanean a înregistrat două proiecte de hotărâre prin care propunea desfăşurarea alegerilor fie în luna septembrie, fie în iulie.
GAIK VARTANEAN, deputat neafiliat: La aceste alegeri nu va fi turul II, nici referendum, nu vor fi doar doi concurenţi electorali ca în cazul scrutinului prezidenţial. La aceste alegeri toţi vor fi cu ochii pe voi. Haideţi să avem alegeri corecte şi să lăsăm poporul să pună note actualei guvernări.
Dezbaterea iniţiativei a stârnit dispute în plenul Parlamentului.
VASILE BOLEA deputat neafiliat: Aţi stabilit data de 28 septembrie ca zi a alegerilor parlamentare şi în acelaşi timp, în loc să îi daţi CEC ceea ce i se cuvine - 70 de zile pentru pregătirea acestor alegeri, le daţi 150. Clar lucru că va fi organizat acest scrutin, eu nu cred că el va fi unul liber şi corect.
MIHAIL DRUŢĂ deputat PAS: Parlamentul European menţiona că între 500 mii şi un milion de cetăţeni moldoveni trăiesc în afara graniţelor şi atrăgea atenţia la privarea dreptului de vot a cetăţenilor moldoveni care trăiesc în afara ţării. Şi dacă este necesar de un timp mai lung pentru a ne pregăti de alegeri este pentru ca fiecare cetăţean, absolut fiecare cetăţean să fie asigurat cu acest drept la vot.
Pentru ca alegerile parlamentare să se desfăşoare pe 28 septembrie au votat 56 de deputaţi ai Partidului Acţiune şi Solidaritate şi un deputat neafiliat. Celalţi s-au abţinut. Potrivit legislației, scrutinul parlamentar se desfășoară în cel mult trei luni de la expirarea sau dizolvarea Parlamentului. Alegerile parlamentare anticipate au avut loc pe data de 11 iulie 2021, iar Curtea Constituțională a confirmat rezultatele și a validat mandatele deputaților pe 23 iulie.
REDACTOR: NADIA MIHUŢĂ