Actualitate

Mitropolitul Basarabiei: Românii de pe cele două maluri ale Prutului s-au rugat, au plâns, s-au bucurat și au depășit toate vitregiile vremurilor într-o limbă fără de prihană

post-img
ÎPS Părinte Petru

Ziua Limbii Române este o sărbătoare care ne adună în cuget și simțire pe toți românii, de pe ambele maluri ale Prutului și din întreaga lume. Potrivit Înalt Preasfințitului Mitropolit al Basarabiei, Petru, 31 august este o zi în care sufletul neamului românesc se îmbracă în ie de sărbătoare, o zi în care cuvântul rostit în graiul nostru străbun devine o punte între generații, o lumină necreată ce strălucește peste veacuri.

ZFR

„În această zi binecuvântată, ne adâncim cugetul în noblețea rădăcinilor noastre, în identitatea sfântă pe care am primit-o ca dar de la înaintașii noștri, păstrată și transmisă prin graiul românesc, acest tezaur care a dăinuit peste veacuri, neclintit în fața tuturor încercărilor.

Românii de pe cele două maluri ale Prutului s-au rugat, au plâns, s-au bucurat și au depășit toate vitregiile vremurilor într-o limbă fără de prihană, o limbă care a răsunat neîncetat în biserici, mănăstiri și în casele credincioșilor. Această limbă poartă în sine veșnicia și ecoul rugăciunilor noastre, fiind întărită și sfințită de harul și rugăciunea fierbinte a Sfinților, Cuvioșilor, Martirilor și Ostașilor neamului”.

Mitropolitul Basarabiei sugerează cetățenilor să păstreze cu sfințenie această moștenire și să o încredințeze, curată și luminoasă, celor ce vor veni după noi, „pentru că ea este comoara cea mai de preț a neamului, este cartea noastră de noblețe și glasul veșniciei românești”. 

„Să mulțumim Bunului Dumnezeu pentru darul limbii noastre, această „singură patrie reîntregită a neamului românesc”, cum spunea Nichita Stănescu, și să o cinstim prin viețuirea noastră în bună-înțelegere, în iubire de neam și Dumnezeu.

La mulți ani, dragi români, cu ocazia Zilei Limbii Române”, se mai spune în felicitarea ÎPS Părinte Petru.

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter