Extern

Un avion rusesc a intrat în spațiul aerian suedez. Reacția imediată a Stockholmului

post-img
Un avion rusesc a intrat în spațiul aerian suedez. Reacția imediată a Stockholmului

Un avion militar rus a încălcat pentru scurtă vreme spațiul aerian al Suediei, la est de insula Gotland din Marea Baltică, transmite armata suedeză, citată de Reuters, scrie Hotnews.ro

Incidentul a avut loc vineri, iar reacția Suediei a fost să ridice de la sol avioane de vânătoare pentru a întâmpina aeronava rusă.

În comunicatul armatei suedeze de spune că un avion rus de tip Suhoi SU-24 a fost avertizat că a violat spațiul aerian al Suediei, însă nu a răspuns, astfel că aviația militară suedeză a ridicat de la sol două avioane Gripen pentru a-i ieși în întâmpinare.

Se pare că încălcarea spațiului aeriane a fost de scurtă durată.

„Acțiunile Rusiei sunt inacceptabile și arată o lipsă de respect față de integritatea noastră teritorială. Am urmărit întregul șir al evenimentelor și eram pregătiți să intervenim”, a declarat comandantul aviației suedeze Jonas Wikman.

Relațiile ruso-suedeze s-au deteriorat după începerea războiului din Ucraina, iar Suedia a decis să renunțe la două secole de neutralitate pentru a deveni membră a NATO.

Accederea Suediei în NATO a fost tergiversată de Turcia, însă țara nordică a devenit membră a Alianței în luna martie a acestui an.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter