Social

Parteneriat pentru îmbunătățirea asistenței sociale

Parteneriat pentru îmbunătățirea asistenței sociale

Până la sfârşitul lui 2025, aproape 10 mii de specialişti în Asistență Socială din Republica Moldova vor fi instruiţi într-un proiect nou, creat de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale. Astăzi a fost semnat și angajamentul de colaborare între minister şi 22 de organizaţii partenere.

ALEXEI BUZU, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale: „Lansăm acest laborator de învăţare RESTART pentru că atât timp cât nu avem acel institul, acea academie, acel centru de formare, ceea ce ne-am gândit noi este că o să ne adunăm toţi şi o să suplinim această lipsă de capacitate până noi o creăm pe intern”.


Laboratorul de învăţare RESTART are ca scop consolidarea sistemului de asistenţă socială. În perioada 2024-2025 ,aproape 70% dintre angajaţii sistemului îşi vor îmbunătăţi competenţele profesionale.


MARIANA IANACHEVICI, director, AVE Copiii: „Angajamentul nostru este pentru 150 de specialişti în protecţia drepturilor copilului. 150 de asistenţi sociali noi angajaţi în sistem şi bineînţeles, să reuşim să facem un pic de îmbunătăţire şi reînoire de cunoştinţe şi abilităţi”.


MAHA DAMAJ, reprezentantă de ţară, UNICEF: „UNICEF sprijină instruirea a 3 mii de profesionişti în domeniul protecţiei copilului, alături de organizaţia "AVE Copiii", la nivel comunitar, împreună cu agenţiile teritoriale de asistenţă socială şi include echipe multidisciplinare. Programul de instruire include cele mai importante subiecte care vor ajuta asistenţi în procesul de lucru”.


KARINA NERSESYAN, reprezentantă de ţară, UNFPA: „Trebuie să luptăm pentru a ne asigura că serviciile sunt echitabile şi sunt pe deplin accesibile tuturor, de la copii până la femei, refugiaţi, persoane cu dizabilităţi şi pentru cei ce sunt lăsaţi în urmă. Această reformă demonstrează că Guvernul se gândeşte la acest obiectiv”.


Până acum, au fost peste patru mii de accesări la servicii de instruire, care au presupus peste 135 de zile de instruire în domenii precum violenţa în familie şi reabilitarea victimelor infracţiunilor, leadership, protecţia copilului şi a persoanelor în vârstă, dar şi altele.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter