Actualitate

În tot mai multe şcoli din UTA Găgăuzia vor fi deschise clase suplimentare pentru copiii care vor să-şi facă studiile în limba română

În tot mai multe şcoli din UTA Găgăuzia vor fi deschise clase suplimentare pentru copiii care vor să-şi facă studiile în limba română

În tot mai multe şcoli din UTA Găgăuzia vor fi deschise clase suplimentare pentru copiii care vor să-şi facă studiile în limba română. Proiectul este susținut de Ministerul Educației și Cercetării și Ambasada României la Chișinău.

Din toamnă, la Liceul,,Mihail Ciachir" din Ceadîr Lunga, se va deschide prima clasă de a V-a cu predare în limba română.

VALENTINA CEBOTARI, director, Liceul Teoretic "Mihail Ciachir": „Avem pentru clasa a cincea deja peste 20 de persoane înscrise şi deja am adunat tot colectivul didactic care le vor preda copiilor, toate orele în limba română”.

6 profesori vor preda mai multe discipline. Ei sunt aduși din localităţi unde cândva au existat şcoli cu predare în limba romană.


ANASTASIA OBREJA, învăţătoare: „Am activat mulţi ani în satul natal "Valea Perjei", anul acesta mam transferta şi voi munci aici în liceul "Ceachir". Până acum am învăţat copii care comunicau acasă în română, români. Acum voi lucra cu copii care acasă vorbesc limba găgăuză, limba rusă, dar vor să studieze în limba romană”.


OLGA MITUL, profesoară de limba engleză: „În clasa a doua am început să predau aici limba engleză li deja trec în clasa a cincea cu copii. Am avut deja experienţă să predau în clasele de limbă română şi îmi pare bine foarte mult că aici s-au deschis”.


Până la începerea noului an de studii, spaţiul destinat elevilor trebuie reparat. Investitia de aproape jumătate de milion de lei va fi făcută prin programul ''Şcoala Model".


PIOTR JILIZOGLO, director adjunct pe probleme gospodăreşti: „În această clasă este plănuită o reparaţie capitală. E un spaţiu care va fi destinat pentru elevii claselor a cincea cu predare în limba română. Majoritatea disciplinelor vor fi predate aici”.


Mulți părinţi vorbitori de rusă şi-au înscris copii în clasele cu predare în limbă română pentru că văd oportunităţi pentru viitor.


„Fiica mea trece în clasa a cincea cu predare în limba de stat. Ce vreau să subliniez este faptul că limba de stat oferă multe posibilităţi pentru viitor, să înveţe în instituţiile superioare de învăţământ. Oferă o mai mare posibilitate de integrare şi cunoaşterea unui cerc mare de persoane”.


Liceul Teoretic "Mihai Eminescu", singura instituție de învățământ cu predare în limba română din Comrat, ar urma să-şi mărească și el capacitatea. Vor fi finalizate lucrările la noua clădire, începute în 2020, cu ajutorul guvernului României. In scoală, rata de promovare a Bacalaureatului este de 100%.


INA DOMENCO, director adjunct, Liceul Teoretic "Mihai Eminescu": „Din cauza spaţiului, noi am redus numărul de clase şi din start planificăm doar două clase. Ceilalţi părinţi care nu reuşesc să se înscrie…Sunt cazuri când părinţii, dacă copilul are şase ani, îl amână încă un an ca să ajungă tottuşi la noi în liceu în următorul an”.


ANA SECRIERU, învăţătoare: „În clasă am 28 de elevi dintre care sunt doar trei moldoveni şi vorbesc în două limbi. Le explic totul în două limbi să înţeleagă absolut toţi despre ce este vorba. La sfârşit de ani toţi înţeleg despre ce vorbesc eu”.


Pe lângă Liceele Mihail Ciachir" din Cedâr Lunga şi "Mihai Eminescu" din Comrat, în Autonomia Găgăuză mai doua scoli cu predare în limba română: Liceele "Luceafărul" din Vulcăneşti şi "Grigore Vieru" din satul Cioselia Rusă.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter