Actualitate

Maia Sandu, în discuție cu Recean, Grosu și Serebrian. „Kremlinul folosește șantajul energetic pentru a destabiliza Republica Moldova”

post-img
imagine

„Kremlinul folosește din nou șantajul energetic în încercarea de a destabiliza situația, de a influența alegerile parlamentare din 2025 și de a ne submina parcursul european. În astfel de momente, e important să rămânem uniți, solidari și să avem încredere în Moldova și în oamenii ei. Și să folosim rațional energia", transmite președinta R. Moldova, Maia Sandu, care a avut o întrevedere, luni, cu prim-ministrul Dorin Recean, președintele Parlamentului Igor Grosu și vicepremierul Oleg Serebrian.

BFCO

„Azi, am discutat cu prim-ministrul Dorin Recean, președintele Parlamentului Igor Grosu și vicepremierul Oleg Serebrian despre situația energetică a țării. După ce cu doi ani în urmă Gazprom a încetat să-și îndeplinească obligațiile contractuale în raport cu consumatorii de pe malul drept, acum a anunțat că va înceta să furnizeze gaze și pe malul stâng", a scrus șefa statului pe pagina de Facebook.

Totodată, președinta a spus că Guvernul a pregătit un plan pentru acordarea ajutorului umanitar cetățenilor de pe malul stâng al Nistrului.

„Pe malul drept, suntem asigurați cu gaze naturale pentru sezonul de încălzire și întreprindem toate măsurile pentru asigurarea furnizării neîntrerupte a energiei electrice. Pentru malul stâng, Guvernul, împreună cu partenerii de dezvoltare, a pregătit un plan pentru acordarea ajutorului umanitar cetățenilor noștri de acolo", adaugă șefa statului.

Gazprom a anunțat oficial, sâmbătă, că stopează livrările către Moldovagaz, începând cu 1 ianuarie 2025, din cauza pretinsului refuz al Chișinăului de a stinge datoria pentru malul drept al Nistrului în valoare de 709 milioane de dolari. 

„În baza prevederilor contractului și a legislației ruse, Gazprom, de la ora 8:00, ora Moscovei (ora 07:00 în Moldova), la 1 ianuarie 2025, introduce o limitare a livrărilor de gaze naturale către Republica Moldova la 0 cub. metri pe zi”, se spune într-un comunicat al companiei publicat pe Telegram.

BFCO

Decizia gigantului rusesc vine în contextul în care pe 31 ianuarie 2024 expiră acordul dintre Ucraina și Rusia cu privire la tranzitul gazelor rusești pe teritoriul ucrainean spre Ungaria, Slovacia și Austria, inclusiv spre Transnistria.

În 2022-2023, două companii internaționale contractate de Agenția Proprietății Publice au efectuat un audit al acestei datorii și au tras concluzia că Moldovagaz trebuie să achite doar 8,6 milioane de dolari din cele 709 solicitate de Gazprom.

Citește și:

Pretinsa datorie a R. Moldova față de Gazprom. Cum și-a îndeplinit gigantul rusesc obligațiile contractului din 2021

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter