Social

Cei mai buni muzeografi şi manageri de programe care promovează patrimoniul au fost premiaţi astăzi, în ajunul Zilei Internaţionale a Muzeelor

video

Cei mai buni muzeografi din Republica Moldova şi manageri de programe care promovează patrimoniul au fost premiaţi astăzi, în ajunul Zilei Internaţionale a Muzeelor. Gala a fost găzduită de Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din Chişinău. Evenimentul a fost un bun prilej pentru a lansa trei proiecte inovatoare.

Numeroşi specialişti au fost premiaţi astăzi pentru rezultate remarcabile, inclusiv pentru inovaţiile în promovarea patrimoniului. Angajaţii Muzeului de Istorie și Etnografie din Călărași au fost cei care, în acest an, au primit Trofeul Ministerului Culturii în domeniul muzeografiei.


NATALIA VELEȘCA director, Muzeul de Istorie și Etnografie ,,Dumitru Scvorțov Russu", Călărași: „În spatele meu am o echipă mică, dar bună fără de care nu aş putea face nimic. Suntem vizitaţi în fiecare zi de locuitorii oraşului, de cetăţenii din ţară, dar şi de turiştii de peste hotare.”


TUDOR ZBÎRNEA director, Muzeul Naţional de Arte al Republicii Moldova: „Este o zi de sărbătoare în care se lucrează mai mult decât în oricare altă zi, pentru că în această zi vrem să fim mai buni decât suntem de regulă. Va fi mâine Noaptea Muzeelor, avem foarte multe evenimente pentru public.”


PETRU VICOL director, Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală: „În luna mai se vorbeşte mult despre muzee, despre angajaţii muzeelor,muzeorgrafi, inclusiv despre problemele muzeelor. Dar astăzi cred că vom vorbi mai mult despre reuşitele muzeelor noastre, ele sunt şi sunt vizible în special în ultimul timp.”


SERGIU PRODAN ministrul Culturii: „Această zi ne îndeamnă să apreciem rolul muzeelor ca avangarda în conservarea patrimoniului şi sunt onorat să îi celebrăm împreună pe muzeografii, managerii de muzee şi de programe inovative care susţin experienţele culturale şi educative.”


Gala Premiilor a venit şi cu o premieră în acest an. La Muzeul de Etnografie din Chişinău, mai multe simboluri naţionale au prins viaţă cu ajutorul tehnologiilor.


INA STĂVILĂ autor, proiect: „Pomul Vieţii devine interactiv, tu poţi cu ajutorul mâinilor să schimbi culoarea care apare pe el. Noi credem că generaţiile noi trebuie să fie interesate de cultură, de patrimoniul pe care îl avem. Am vrut să explicăm acest patrimoniu printr-un limbaj pe care ei, tinerii, îl înţeleg.”


JEFF BRYAN şef, Misiunea USAID în Republica Moldova: „Experienţele imersive reprezintă viitorul muzeelor din Republica Moldova. Ele vor ajuta ţara să atragă mai mulţi turişti şi să-şi promoveze cultura şi patrimoniul în întreaga lume.”


Proiectele au fost realizate în cadrul programului ,,Muzeele Viitorului", susţinut de Ministerul Culturii, USAID, Suedia, Marea Britanie şi Centrul Artcor.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter