Justiție

Republica Moldova are un nou Procuror General

Republica Moldova are un nou Procuror General

Ion Munteanu a fost învestit astăzi în funcția de procuror general al Republicii Moldova. El a depus jurământul în prezenţa preşedintelui Maia Sandu şi a şefului Consiliului Superior al Procurorilor. După ceremonia oficială, noul procuror general a vorbit despre prioritățile ъn activitatea sa și a promis transparenţă intituțională.

Ion Munteanu a reiterat că priorităţile lui rămân aceleaşi: transparenţă în activitatea procuraturii, soluţionarea cauzelor de rezonanţă şi atragerea cadrelor de valoare în instituţie.


ION MUNTEANU procuror general: „Atât timp cât nu vom avea viteză în cercetarea cauzelor penale, în instanţa de judecată, percepţia va rămâne în continuare că Procuratura nu-şi face eficient lucru. Asta nu înseamnă că pretind că Procuratura îşi face lucru excelent, însă eforturi se depun. Până la ziua de astăzi nu am primit cereri de demisie în legătură cu trecerea procesului de evaluare externă, ceea ce mă face să cred că procurorii au înţeles esenţa exerciţiului.  Clar că urmează să prioritizăm anumite cauze penale. Începând cu Frauda Bancară, pe de-o parte – în Procuratura Anticorupţie. În cealaltă procuratură, este vorba despre cauze ce ţin de criminalitate organizată.”


La ceremonia de depunere a jurământului a participat şi preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu.


MAIA SANDU preşedintele Republicii Moldova: „Astăzi, din păcate, în justiţie se face mai puţin decât se vorbeşte şi a venit timpul să se facă mai multe, mai repede, mai ferm şi mai corect. Și eu, și cetățenii așteptăm să se facă dreptate. Cei care au comis acte de corupție, cei care au încălcat legea trebuie să fie sancționați. În justiție, în Procuratură, trebuie să avem oameni onești.”


DUMITRU OBADĂ preşedinte, Consiliul Superior al Procurorilor: „Ţin să asigur procurorul general că atât CSP, cât și întreg corpul de procurori îi este alături. Noi rămânem ancorați valorilor inerente a statului de drept și drepturile omului și demnitatea umană sunt reperele de bază.”


 Ion Munteanu a fost trecut deja prin Comisia de Evaluare atunci când a candidat la funcţia de judecător la Curtea Supremă de Justiţie. El a câştigat concursul pentru funcţia de procuror general, pe 30 mai, acumulând cel mai mare punctaj la proba de interviu. Pentru funcție, el va primi un salariu de aproape 47 de mii de lei. Numirea unui șef la Procuratura Generală era una dintre condiţiile impuse de UE pentru ca Republica Moldova să poată începe oficial negocierile de aderare. Ion Munteanu şi-a început cariera în Procuratură în 2006, iar din 2022 a ocupat funcţia de procuror general interimar.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter