Social

Cernoziomul Tipic din Stepa Bălțului, declarat „Solul Anului 2024” la nivel internațional

post-img
Cernoziomul Tipic din Stepa Bălțului, declarat „Solul Anului 2024” la nivel internațional

În cadrul Congresului Mondial al Societăților pentru Știința Solului, desfășurat în perioada 19-21 mai 2024 la Florența, Italia, Cernoziomul Tipic din Stepa Bălțului a fost declarat „Solul Anului 2024”. Evenimentul a reunit peste 1500 de participanți din 85 de țări, recunoscând astfel importanța a acestui tip de sol, care este un exemplu de referință globală.

Potrivit MAIA, în raportul cu privire la cernoziomul din Stepa Bălțului, prezentat în cadrul evenimentului științific de membrul corespondent al Academiei de Științe a Moldovei Boris Boincean, reprezentant din partea Republicii Moldova, au fost expuse concluziile principale obținute în experiențele de câmp de lungă durată ale Institutului de Cercetări pentru Culturile de Câmp (mun. Bălți). Recomandările înaintate privind asigurarea dezvoltării durabile a agriculturii în Republica Moldova și în lume au fost apreciate înalt de comunitatea științifică internațională –  Societățile pentru Știința Solului din Canada și Polonia au lansat inițiativa de a recunoaște și a declara, la nivel internațional, Cernoziomul Tipic din Stepa Bălțului în calitate de Sol al Anului 2024. 

Propunerea a fost susținută de Președintele Uniunii Internaționale a Pedologilor Prof. Edoardo Costantini, Italia, în comun cu membrii grupului de lucru creat pentru examinarea acestei inițiative.

Recunoașterea la nivel internațional a rezultatelor cercetărilor realizate în experimentele de câmp de lungă durată la Institutul de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecția” demonstrează evident impactul diverselor măsuri de agrotehnică asupra fertilității solului și productivității culturilor. Republica Moldova este unica țară de pe Terra suprafața căreia este reprezentată de aproximativ 80% din soluri de cernoziom, care sunt apreciate ca fiind cele mai fertile din lume, se prevede în comunicat. 

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare în comun cu Academia de Științe a Moldovei a luat inițiativa de a înainta o propunere pentru recunoașterea Cernoziomul Tipic din Stepa Bălțului ca Patrimoniu Mondial, ocrotit de UNESCO.

 

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter